lojistik terimleri

İNGİLİZCE AÇIKLAMA
ABC Sınıflandırma Yöntemi ABC Classification Method Stokta bulunan malzemelerin devir hızı, miktar, değer vbg. ölçütlere göre sınıflandırılmasıdır.
Açık Sipariş On Order Tedarikçiye sipariş edilmiş ancak henüz teslim alınmamış olan malzemelerdir.
ADR ADR Yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin karayolu ile taşınması kurallarını içeren bir standarttır. Bu maddelerin taşınabilmesi için, araç ve sürücülerde ADR belgesi aranır.
Adresleme Addressing Depo içerisinde stoklanan ürünleri belirli bir düzen içerisinde izlemek amacıyla, malzeme konacak lokasyonların gereksinime uygun bir düzen içerisinde kodlandırılması veya numaralandırılması işlemidir.
Akreditif Letter of Credit (LC) Alıcı ve satıcı arasında yapılan anlaşma gereği, aracı bir banka tarafından sözkonusu mal ve hizmetin gerçekleştirildiğine ilişkin belgelerin verilen süre içerisinde, belirtilen koşullara uygun olarak ibrâzı ile ödemenin yapılacağına ilişkin banka taahhüdü/banka garantisidir.
Aktarma Transship Depoya gelen araçtan boşaltılan malların herhangi bir tasnif vbg. işlemlere tâbi tutulmadan depodan gidecek araca yüklenmesi işlemidir.
Aktarma Merkezi Hub Gelen yük/kargoların indirildiği ve varış noktasına göre gidenlerin ise yüklendiği, gün içinde kargoların kısa zaman aralıkları ile saklandığı, araçlar arası yük/kargo transferi yapıldığı bölgesel işlem merkezleridir.
Aktarma Merkezi Anlaşmaları Hub-and-spoke Aggrementes Havayolu şirketlerinin bir havalimanının aktarma merkesi olması konusunda anlaşmalarıdır. Yükler öncelikle bu merkeze gider ve oradan dağıtılır. Bu durum, yükün doğrudan uçuş yapması olasılığını azaltır, ancak toplam verimliliği artırır.
Alan Yönetimi Yard Management Açık alanda depolanabilir malzemelerin ve taşıyıcı kapların sözkonusu alanda depolanması ve izlenmesidir.
Alıcı Consignee Ürünü teslim alan taraftır.
Alıcı Riski Buyer’s Risk Ücretin ödenmesine karşın, malların istenilen koşullarda ulaşmaması riskidir.
Ambalaj/Koli Listesi Packing List Her ambalajın/kolinin içinde hangi tür ve miktarda mal olduğunu gösteren listedir.
Ambar Warehouse Gereksinime bağlı olarak belirli bir süre için ürünlerin konulduğu kapalı ya da açık güvenlikli alandır.
Ambar Tesellüm Fişi (ATF) Goods Receipt Document, Goods Received Note (GRN), Receipt of Goods Üçüncü taraf lojistik hizmet üreten firma tarafından, nakliyesini organize ettiği eşyalar için düzenlediği, gönderenin, alıcının ve taşıyıcının imzalarının bulunduğu, yük ve adres bilgilerini içeren belgedir.
Ambar Teslim-Tesellüm Belgesi Depolama, taşıma ve/veya katma değerli hizmetler sunmak üzere, sözkonusu hizmeti veren firma, tedârikçi veya müşterilerden malı teslim alırken veya teslim ederken imzalama ve kaşeleme sûretiyle sözkonusu eşyaların ilgili tarafın sorumluluğuna geçtiğini belgelemek üzere düzenlenen evraktır.
Anlaşmalı Depo Contract Warehouse Bir veya daha çok müşteri adına depolama faaliyetlerinin gerçekleştirildiği depodur.
Antrepo Bonded Warehouse Gümrük Müsteşarlığı’nca verilen izin doğrultusunda, bir gümrük idâresine bağlı olarak işletilen, sahibinin tüzel kişilik veya kurum olma zorunluğu bulunan, içine salt ulusallaşmamış ithal eşya ile ihracat amaçlı malların konulanabileceği depodur.
Ara Stok Buffer Stock Üretim akışını düzenlemek amacıyla iş merkezleri arasında tutulan stoktur.
Ata Karnesi ATA Carnets Gümrük anlaşmaları kapsamında, eşyanın bir ülkeye geçici girişinde gümrük vergilerinden muaf tutulması ve gümrük formalitelerinin azaltılmasını sağlamak amacıyla üye ülke yetkili makamlarınca verilen anlaşma eki belgedir.
ATR Dolaşım Belgesi ATR Movement Certificate Türkiye veya Avrupa Topluluğu kaynaklı olan veya sayılan, ya da Türkiye veya Toplulukta serbest dolaşım hâlinde bulunan eşyanın Katma Protokol hükümlerinden yararlanabilmesini sağlamak üzere, ihracatçı ülke yetkili kuruluşlarınca düzenlenip, gümrük idârelerince vize edilen belgedir.
Sevk İhbarı Advise Of Shipment (Shipment Advise) Malın sevkinin gerçekleşmiş olduğunu ambalaj ve taşıma aracının izleyeceği yola ilişkin bilgiler ile birlikte yerel veya yabancı alıcıya bildiren ihbar. Çoğunlukla faturanın bir sureti ve bazen de konşimentonun bir sureti eklenir.
Akreditifli Ödeme Letter of Credit İthalatçının talep ve talimatı üzerine veya bizzat kendi adına işlem yapan bir bankanın akreditif şartlarına uyulması kaydıyla ve akreditifte şarta bağlanan vesaikin ibrazı karşılığında, a) ihracatçıya veya onun emrine ödeme yapacağı veya ihracatçının çekeceği poliçeleri kabul edeceği ve ödeyeceği, veya b) böyle bir ödemeyi yapması veya çekilen poliçeleri kabul etmesi için diğer bir bankayı yetkili kıldığı, veya c) diğer bir bankayı iştira işlemi yapmaya yetkili kıldığı bir düzenlemedir. Kısaca, ithalatçının verdiği talimat doğrultusunda, ithalatçının çalıştığı bankanın belirli bir meblağa kadar ve belirli bir vade için istenilen koşulların yerine getirilmesi ve ihracatçı tarafından ihraç edilen malların ihracına ilişkin belgelerin ibrazı karşılığında ihracatçıya ödeme yapılacağını taahhüt eden ödeme şeklidir.
Alongside Vessel Kargonun rıhtıma veya gemi palangası altındaki mavnaya, gemiye direk yüklenmek amacıyla teslimidir.
Analiz Raporu Certificate of Analysis Tahlil gerektiren, özellikle gıda ve kimyasal maddeler için gerekli olan rapordur.
Arrival Notice Varış ihbarnamesi
Average (Avarya) Denizcilikte, zarar, hasar amlamına gelir. “Müşterek Avarya” ve “Genel Avarya” gibi türleri vardır.
Average Adjusters Avarya, hasar düzenleyen eksperdir
Average Contribution Ödenecek büyük hasar maliyetlerinin payıdır.
Average deposit Büyük avaryanın son tasfiyesi süresince hasar düzenleyen experler tarafından ödenecek miktarın belirlenmesidir.
AWB / AIR WAY BILL Havayolu konşimentosu
Balast Ballast Gemilerin dengelerine koruyabilmek amacıyla gemiye çektikleri sudur.
Barkod Bar Code Bir optik okuyucu aygıt ile okunarak bilgisayar ortamına sayı, karakter ya da bunların karışımı olarak aktarılabilen çizgi-boşluk kombinasyonlarıdır.
Bayrak Flag Gemilerin hangi ülkeye kayıtlı olduğunu ifâde eder.
Bekleme Süresi Dwell Time Yükün fiziksel olarak hareket etmediği süredir.
Bekleyen Sipariş Backorder Müşteri tarafından sipâriş edildiği anda tedârikçinin elinde olmayan ve temin edildiğinde müşteriye gönderilecek olan ürünlere ilişkin sipârişlerdir.
Birim Maliyet Unit Cost Bir birim ürünün mâliyetidir. Bir parti ürün üretmenin ya da hizmet karşılığının toplam mâliyeti, partideki toplam birim sayısına bölünür.
Birimleştirme Unitization Yükün konteyner, kasa, koli, balya vb. biçimlerde aynı birim ile ifâde edilmesidir.
Blok Tren Unit Train Yeterince yük varsa, bir demiryolu katarının tümünün bu yüke tahsis edilmesidir. Sözkonusu yük salt bir şirkete ait olabilir.
Boş Gemi Sözleşmesi Bareboat Charter Gönderici salt gemiyi kiraladığı ve mürettebatı kendisinin bulduğu sözleşmedir.
Boşaltma Unloading Malzemelerin tren, uçak, kamyon vb. bir araçtan uygun bir biçimde indirilerek uygun bir yere konulması işlemidir.
Boyutsal Ağırlık Dimensional Weight Ücrete baz olacak taşıma ağırlığının, yükün gerçek ağırlığına göre değil boyutlarına ve istifleme kayıplarına göre belirlenmesidir.
Bölgesel Toplama Zone Picking Sipârişlerin daha verimli bir şekilde toplanması amacıyla bu işlemin bölgesel bazda ve gerektiğinde farklı işçiler kullanılarak gerçekleştirilmesidir.
Baf / Bunker Adjustment Factor Yakıt fiyatlarındaki artışı dengeleme ücreti.
Bended Warehouse Transit olan kargonun veya gümrükten çekilmeyi bekleyen kargonun gümrük kontrolu altında bulunduğu antrepolardır.
Berth Limanda veya rıhtımda geminin demir attığı yere kamyonun yüklenmesi ve boşaltılmasıdır.
Konşimento Bill Of Landing (BL) Taşıyıcının yükü teslim aldığını teyit ettiği, yükün niteliğini belirten ve taşıma sözleşmesini ortaya koyan ana taşıma belgesi. Hüküm ve şartlar, sorumluluklar ve yükümlülükler nasıl kullanıldığına ve nerede kullanıldığına göre değişiklik gösterir. Konşimento ciro-edilebilir veya ciro-edilemez türde olabilir.
Birleşik Taşıma Konşimentosu Combined B/L Bir tür, çok araçlı taşımacılıkta (deniz yolu taşımasını kapsamayabilir. ) kullanılan nakliyat konşimentosudur (Örnek 4). Navlun komisyoncuları tarafından düzenlenirler.
Bitki Sağlık Sertifikası Phytosanitary certificate Bitki veya bitkisel ürünlerin tehlikeli hastalık, zararlı maddeler, ilaç kalıntıları içermediği ve haşereden korunmuş olduğunu gösteren belgedir.
Boden Vagon tekerlek seti
Antrepo Bonded Warehouse Gümrük Müsteşarlığı’nca verilen izin doğrultusunda, bir gümrük idâresine bağlı olarak işletilen, sahibinin tüzel kişilik veya kurum olma zorunluğu bulunan, içine salt ulusallaşmamış ithal eşya ile ihracat amaçlı malların konulanabileceği depodur.
Dökme yük Bulk Cargo Bir ambalaj içinde olmayan yüktür.
Bunker Gemi yakıtı
Bunker Adjustment Factor Denizaşırı nakliyatta, fuel oil fiyatlarındaki dalgalanmaları hesaba katarak fiyatın hesaplanmış oranın üzerinde talep edilmesidir.
CIF Cost, Insurance and Freight Malların yüklendiği andan itibaren satıcı tarafından alıcıya teslim edilmiş sayıldığı, ancak gideceği yere kadar navlun ve sigorta masraflarının satıcıya ait olduğu uluslararası teslim şekli kavramıdır.
CMR Karayolu Taşıma Belgesi CMR International Consignment Note / CMR Road Waybill Karayolu taşıma belgesidir. CMR Belgesi kamyonla yapılan taşımalarda Uluslararası CMR Anlaşması gereğince düzenlenen bir taşıma senedidir.
CAF / Currency Adjustment Factor Döviz ayarlama faktörü.Deniz hat işletmecilerini dalgalanan akaryakıt fiyatlarından korumak için kullanılır.
Cargo Manifest Yük Manifestosu/Özet Beyanı.Belirli bir seferde taşınan yükün göndericisi ve alıcısı ile eşyanın cinsi ve miktarını gösteren liste.
Carriage Forward Sevkiyatın ücreti varış yerinde ödenebilir.
CER Dairesi Çeken ve çekilen araçlar dairesi (demiryollarında)
Certificate of Insurance Sigortacılar tarafından yayınlanan ve özel bir malın kendi şirketlerinin sigortası altında olduğunu doğrulayan ve varış yerinde kontak kurmak için acentalarının isimlerinin yer aldığı bir belgedir.
CFR (ex C&F) Maliyet ve taşıma
Chargeable Weight Navlun hesabında geçerli olan ağırlık.
Gemi Kiralama Sözleşmesi Charter Party Bir teknenin tamamının veya bir kısmının kiralandığını gösteren kontrattır.
CIP CIP Taşıma ve sigorta ödemesi
Ciro Edilemez Denizyolu Taşıma Senetleri Non Negotiable Sea Waybill Normal deniz konşimentoları, kıymetli evrak olmaları neticesinde ciro edilerek el değiştirme özelliğine sahip oldukları için, malların son alıcısına ulaşması gecikebilir. Bu durum bazen alıcının ek masraflar üstlenmesine yol açmaktadır. Bunu önlemek amacıyla uygulamada ciro edilebilir bir kıymetli evrak olmayan ve daha hızlı hareket edebilen denizyolu taşıma senetleri de kullanılmaktadır
Clean Konişmentonun rezervasyonsuz olduğunun belirtilmesidir.
Clean On Board Yük temiz, hasarsız yüklenmiştir.
Clear Gümrükten malların çekilmesidir.
Closing Date Belirlenen tekneye yüklenecek yük için, malların en son teslim edileceği zamandır.
Commodity Rate Belirlenen havaalanları için bazı mal kategorilerinde hava taşımasında özel düşük oranların uygulunabilmesidir.
Conference Hisselerini birleştiren gemicilik şirketlerinin oluşturduğu kartellerdir. Bu şekilde düzenli gemicilik hizmetlerinin belirli fiyatların altında fiyat vermelerine müsaade etmezler.
Consignee Gönderilen malın alıcısıdır.
Consignment Bir nakliye belgesiyle, ağırlığı, hacmi, parsel sayısı veya görüntüsünün tanımlandığı belirli miktardaki kargodur.
Consignment note Belirlenmiş bir miktardaki kargo ile ilgili belgedir.
Consignor Malın göndericisidir.
Consolidation Küçük miktarlı yüklerden büyük yükleme partileri oluşturarak taşımacılıkta ölçek tasarrufu sağlanmasıdır
Consolidator Normal olarak nakliyatçı firma şeklinde “consolidation” işini yürüten firmadır.
CPT Taşıma ödemesi
Crate Tahtaların birleşmesiyle yapılmış, çivilenmiş, şeritlenmiş ve kapalı kutunun aksine içindekilerin görülebileceği şekilde ki açık bir kutudur.
Currency Adjustment Factor (CAF) Amerikan dolarındaki açıklanan oranlar için döviz dalgalanmalarını hesaba katarak, deniz taşımasındaki hesaplanmış orandan fazla fiyat istemek (Bu düzeltme negatif anlamda da olabilir).
Cubic Foot and Cubic Meter Hacim birimidir.
Çapraz Sevkiyat Cross Docking Tedârikçiden temin edilen malların depoya alınmadan tasnif edilerek müşterilerin gereksinimlerine göre sevk edilmesi işlemidir.
Çeki Listesi Certificate of Weight Bir fatura kapsamı eşyanın çeşitli cins ve çeşitte ve çeşitli ağırlıktaki kaplara konulması durumunda yüklendikleri taşıtlar itibariyle her kapta ne miktarda eşyanın bulunduğunu göstermek amacıyla düzenlenen bir belgedir.
Çekici Tractor Yarı-römork çekmek amacıyla kullanılan en az iki dingilli motorlu ve sürücünün içinde oturduğu kara taşıt aracıdır. Bu sözcük, arıza yapmış araçları çekmek amacıyla kullanılan ve aslında “kurtarıcı araç” olarak ifâde edilmesi gereken taşıt aracı ile karıştırılmamalıdır.
Çevre Dostu Paketleme Environmentally Friendly Packaging Geri dönüşümlü konteyner veya kap, doğada çözülebilen ambalaj malzemeleri kullanımı vb. yollar ile ambalaj malzemelerinin doğaya vereceği zararın en aza indirilmesidir.
Çevrim Stoğu Cycle Inventory Bir satınalma veya üretim partisine karşılık gelen ve her parti için ikmâl edilen stok miktarıdır.
Çevrim Süresi Cycle Time Bir iş sürecini tamamlamak için geçen süredir.
Çift İzleme Dual Monitoring Hem ihracat hem de ithalat yapan ülkenin kota kontrolu yapmasıdır.
Çift Kat Double-Stack Kamyon, vagon gibi taşıma araçlarının üst hacminden yararlanmak üzere çift katlı yükleme yapılmasıdır.
Çok Modlu Taşımacılık Multimodal Transportation Yüklerin birden fazla taşımacılık (kara, hava, deniz, demir yolu) türünün ardışık olarak kullanılarak taşınmasıdır.
Çok Araçlı Taşıma Belgesi Multimodal Transport Document Çok Araçlı Taşıma Belgesi, çok araçlı taşımacılıkta kullanılan bir belgedir. Mallar bir ülkeden diğerine kara, deniz, hava ulaşım araçlarından en az ikisi kullanılarak sevk edildiğinde buna multimodal taşımacılık veya çok araçlı taşımacılık denir. Bu tarz taşımacılıkta kullanılan belgeye de “Çok Araçlı Taşıma Belgesi” adı verilir.
Dağıtılmış Stok Distributed Inventory Aynı malzeme stoğunun farklı yerlerde bulundurulmasıdır.
Dağıtım Distribution Ürünlerin belirtilen zaman, miktar, vd. koşullara uygun olarak belirtilen yerlere sevk ve teslim edilebilmesi (gönderilmesi) için gerçekleştirilen işlemler bütünüdür.
Dağıtım Ağı Distribution Network Ürünlerin sevk noktalarından teslim noktalarına kadar geçen süreçte yer alan, depo, rota, satış noktası, vb. gibi unsurların tanımlandığı sistemdir.
Dağıtım Deposu Distribution Warehouse Farklı tedârikçilerden gelen ürünlerin müşterilere dağıtılmasına kadar geçen süre içinde depolandığı yerdir.
Dağıtım Gereksinimlerinin Plânlaması (DGP) Distribution Requriments Planning (DRP) Dağıtım ağı içinde hangi ürüne, ne zaman, ne kadar ve nerede gereksinim duyulacağının ve bu gereksinimin nasıl karşılanacağının plânlanmasıdır.
Dağıtım Kanalı Distribution Channel, Trade Channel İşletmenin ürettiği ve/veya sunduğu malların/hizmetlerin işletmeden son kullanıcıya kadar dağıtımda rol alan noktaların bütünüdür. Örneğin dağıtım merkezleri, bayiler, satıcılar vbg.
Dağıtım Kaynakları Plânlaması (DKP) Distribution Resources Planning (DRP II) Dağıtım gereksinimlerini karşılamak amacıyla taşıma araçları, depolama ve yükleme-boşaltma kapasiteleri, işçilik, finansman vbg. dağıtım kaynaklarının belirli kısıt ve ölçütlere göre plânlanmasıdır.
Dağıtım Lojistiği Outbound Logistics Şirket ile müşteriler arasında gerçekleşen sipâriş işlemleri, paketleme, dağıtım, araç-kargo takibi, teslîmat, iadeler vbg. lojistik faaliyetlerdir.
Dağıtım Merkezi Distribution Center Ürünlere yönelik depolama, katma değerli işlemler, elleçleme, ambalajlama ve sevkiyatın yapıldığı lojistik depolardır.
Dağıtım Merkezi Hizmet Ücreti Distribution Center Fee / Mark-Up Dağıtım merkezinin yaptığı tüm lojistik faaliyetler için kg, palet vb. başına belirlemiş olduğu hizmet ücretidir.
Damping Dumping Bir malın pazar değerinin ve mâliyetinin altında satılması sonucu başka firmaların zarar görmesidir.
Dara Tare Taşıma kabının boş ağırlığıdır.
Dayanıksız Mal/Yük Perishable Freight Taşımalarda olabilecek gecikmelerde önemli ölçüde değer yitirebilen kargodur (Genellikle taze meyve ve sebze için kullanılır).
DDP Delivered Duty Paid (DDP) Belirtilen varış yerinde gümrük vergisi ödenmiş olarak yapılan uluslararası teslim şekli kavramıdır.
DDU Delivered Duty Unpaid (DDU) Belirtilen varış yerinde gümrük vergisi ödenmeksizin yapılan uluslararası teslim şekli kavramıdır.
Depo Warehouse Gereksinime bağlı olarak belirli bir süre için ürünlerin konulduğu kapalı ya da açık güvenlikli alandır.
Depo Birleştirme Centralization of Warehouse Her bir stok kaleminden daha az sayıda stok bulundurmak amacıyla farklı depoların birleştirilmesidir.
Depo Yönetim Sistemi Warehouse Management System Depoların; mal kabul, yerleştirme, stok yönetimi, sayım, işgücü yönetimi, toplama, ambalajlama, sevkiyat plânlama vbg. işlemlerinin barkod, RF terminalleri, otomatik malzeme taşıma sistemleri vd. çağdaş teknolojiler kullanarak yönetimini sağlayan yazılım sistemidir.
Depo Yönetimi Warehouse Management Depoların yönetilmesine yönelik olarak yapılan tüm depolama faaliyetlerinin genel adıdır.
Depolama Storage Bir malın kullanılmak ya da sevkedilmek üzere belirlenen koşullara uygun olarak stoklanması işlemidir.
Depolama Maliyeti Storage Cost Malın depolanması için kira, amortisman, işçilik, sigorta, genel giderler vbg. yapılan masrafların toplamıdır.
Depolama Plânı Storage Plan Depo içinde bulunan veya bulunması plânlanan malzeme cinslerini ve işgâl ettiği hacimleri gösteren kroki şeklinde ifâde edilmiş plândır.
Dış Kaynak Kullanımı Outsourcing Dış Kaynak Kullanımı, şirketlerin kendi temel (core) faaliyetlerine daha fazla odaklanmak, mâliyetlerini azaltmak, kaliteyi yükseltmek, verimliliğini artırmak, sabit mâliyetleri değişken mâliyetler hâline dönüştürmek, ilgili tedârikçinin uzmanlık, yatırım ve yaratıcılık gücünden yararlanmak, pazara tepki hızını yükseltmek amaçlarından bir veya birkaçından yararlanmak üzere, varolan şirket faaliyeti veya faaliyetlerinin gereğinde ilgili varlıkları ile birlikte üçüncü parti şirketlere devredilmesi sürecidir.
Doğrudan Mağazaya Teslim Direct Store Delivery Ürünün ilk sevkiyat noktasından satış noktasına doğrudan gönderilmesidir.
Doğrudan Sevkiyat Direct Shipment Ürünlerin bir depolama işlemi yapmaksızın müşteriye gönderilmesidir.
Doğrudan Teslimat Non-Stop Delivery Yükün herhangi bir yerde stoklanmadan müşterisine teslim edilmesidir.
Dökme Yük Bulk Cargo Bir ambalaj içinde olmayan yüktür.
Dönemsel Sayım Cycle Counting Stok doğruluğunu sağlamak amacıyla, stoğun belirli dönemlerde bir düzen içersinde sayılması ve kaydedilmesi işlemidir.
DWT Dead Weight Tonnage Bir geminin yük ve diğer ağırlıklar dahil taşıyabileceği en fazla ağırlıktır.
Tehlikeli Maddeler Dangerous Goods Uluslararası deniz organizasyonu tarafından belirlenen ve zararlı maddeler olarak sınıflandırılan maddelerdir.
Debuşe – Dikey Zeminden köprü table altına kadar olan yüksekliktir.
Debuşe – Yatay Köprü ayakları arasındaki açıklıktır.
Taşıma İrsaliyesi Delivery Note Eşyanın alıcısı tarafından imzalanacak olan, taşıyıcılar ve araba ile nakledilecekler tarafından kullanılan bir belgedir. Eğer gönderilen mallar düzgün bir sırada değilse, muhafaza edilmesi gerektiğinin belirtilmesi gerekmektedir.
Ordino Delivery Order Taşıyıcılar tarafından hazırlanan, malın alıcılarına kargonun teslimini, aynı zamanda bir yerden diğerine kargonun geçişini sağlayan bir belgedir.
Demiryolu Hamule Senedi Rail Consignment Note Demiryolu Hamule Senedi malların demiryolu ile taşınması halinde, demiryolu idaresince verilen bir makbuzdur (Örnek 8). Kıymetli evrak niteliğinde olmadığı için malların mülkiyetini temsil etmez, ciro edilemez ve yalnızca malların gönderilmek üzere demiryolu idaresine teslim edildiğini gösterir. Mallar alıcısına, taşıma acentasına müracaatında kismliğini ispat etmesi halinde verilir.
Demuraj Demiryolu/denizyolu taşımacılığı şartları çerçevesinde yükleme/boşaltma için müsaade edilen serbest süreyi, ki bu çoğunlukla 48 saattir, aşma halinde ödenecek ceza.
Demurrage Gemi veya vagonun yük almak veya boşaltmak için tayin olunan müddetten sonra alıkonulması, bunun için verilen para, tazminattır.
Deniz Konşimentosu Marine/Ocean Bill of Lading Deniz taşımacılığında belge konusu malların taşınmak üzere teslim alındığını ya da yüklendiği kanıtlayan belgedir.
Deray Vagonların raydan çıkması.
Destuffing Konteyner işinde konteynerin boşaltılmasıdır.
Diğer Taşıma Belgeleri Waybill Taşıma senetleri malın mülkiyetini temsil etmeyen, malların teslim alındığını gösteren makbuz niteliğindeki belgelerdir. Bu nedenle, taşıma senetlerinin ciro ve teslimi ile malların mülkiyeti devredilemez. Taşıma senetlerinin cirosu mümkün olmadığı için taşınan mallar, senette ismi yazılı gönderilene (alıcıya) teslim edilir.
Door-to-door Başlangıç yerinden alıcının ayağına teslim demektir. Karayolu ve konteyner taşımalarında en iyi şekilde yürütülmektedir.
Dry Cargo Sıvı olmayan kargo
Düzgün Hat Konşimentosu Liner Bill of Lading Bu konşimento aynı hat üzerinde tarifeli olarak, sürekli sefer yapan gemiler tarafından düzenlenir. Geminin uğrayacağı limanlar ve taşıma ücreti tarifeye bağlı olduğu için bu tür konşimentolar tercih edilmektedir. Aynı hat üzerinde çalışan gemi şirketleri birlik oluşturarak yükleme, boşaltma, navlun, istif gibi konularda ortak bir ücret belirlerler; buna “Liner Terms” denir. Düzgün hat konşimentoları ciro edilemez.
Ekonomik Sipâriş Miktarı (ESM) Economic Order Quantity (EOQ) Sipariş ve stok maliyetinin birlikte dikkate alınması sonucu elde edilerek tedarikçiye verilen sipariş miktarıdır.
Elde Bulundurma Mâliyeti Inventory Holding Cost Malzemenin stoklanması nedeniyle oluşan finasman, depolama, risk vbg. mâliyetlerdir.
Elde Bulundurmama Mâliyeti Stockouts Cost Talep olduğunda malzemenin stokta bulunmaması nedeniyle oluşan müşteri bekletme, kayıp satış, imaj kaybı vbg. mâliyetlerdir.
Elektronik İmza Elektronic Signature Elektronik veya grafik olarak oluşturulmuş, işlemlerin tamamlanması için yetki veren ve yalnızca o kişiyi temsil eden şekil, imza veya koddur.
Elektronik Veri Değişimi Electronic Data Interchange (EDI) Farklı yazılımlar arasında amacına uygun olarak gerçekleşen ve standart yapıda olan veri aktarımı veya paylaşımıdır.
Elle Toplama Sistemi Manual Picking System Depolarda ürünlerin elle toplandığı sistemdir.
Elleçleme Handling Depoda malzeme boşaltma, mal kabul, seçerek ayırma, teslim-tesellüm, paket açma, bölme, istifleme, yerleştirme, yerini değiştirme, yenileme-eksik tamamlama, toplama, ambalajma, yükleme vbg. işlemlerdir.
Emniyet Stoğu Safety Stock Tedârik süresi ve tüketim (satış) hızında olabilecek beklenmeyen durumlar sonucunda stoksuz kalma durumuna düşmemek için tutulan stok miktarıdır.
Envanter Inventory İşletmedeki tüm demirbaş ve stokların fiziksel ve/veya malî listesidir.
Envanter Kontrol Inventory Control Stokların sürekli veya periyodik olarak izlenerek, stok fazlalığı veya stok eksikliğine neden olmayacak şekilde ve belirlenmiş kurallara uygun biçimde sipârişlerin veya gereksinimlerin belirlenmesidir.
Envanter Yönetimi Inventory Management Kesin veya olası talepleri karşılamak amacıyla hammadde, yarı ürün, ürün ve yardımcı malzemelerin, işletmenin pazarlama, satış, üretim, tedârik, finansal durumu ile zaman, miktar, fiyat ve kalite ölçütlerine dikkat edilerek en uygun şekilde karşılanması, sipâriş ve güvenlik stoğu düzeylerinin belirlenmesi ve depolanmasıyla ilgili faaliyetlerin yönetimidir.
Etiketleme Labelling Etiket ile ürün tâkibi yapılan depolarda, ürünün depoya alınmadan önce ürüne uygulanan etiketleme (kodlama) işlemidir.
Emre Yazılı Konşimento  Konşimento kimin emrine düzenlenmişse mallar onun cirosu ile devredilir. Emre yazılı konşimentolar yükletenin emrine veya gönderilenin emrine düzenlenebilir. Eğer konşimentoda sadece “emre” (to order) ibaresi bulunuyorsa bu, konşimentonun yükletenin emrine düzenlendiği anlamına gelir. Konşimento yükletenin emrine düzenlendiğinde bankaya ibraz edilmeden önce ciro edilir.
ETA Estimated Time Of Arrival Tahmini varış tarihi
EUR.1 Dolaşım Bel gesi Movement Certificate EFTA Ülkeleri , Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamış olan diğer ülkeler ile ticarette ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile demir çelik ürünlerinde imzaladığı anlaşma kapsamı ürünlerin ticaretinde düzenlenen belgedir.
EX DEC “Shipper’s Export Declaration” anlamında bir terim.Göndericinin İhracat Beyannamesi.
İş Yerinde Teslim EXW Bildirilen fiyat ihracatçının ticari işletmesinde veya fabrikasında mallar alıcıya teslim edildiği zaman geçerlidir.
FEFO First Expiry First Out Genellikle depolamada kullanılan ve son kullanım tarihi önce olan malın ilk çıkacağını öngören kuraldır.
FIFO First In First Out Genellikle depolamada kullanılan ve ilk giren malzemenin ilk çıkacağını öngören kuraldır.
Fiktif Depo Fictive Bonded Warehouse Bir firmanın salt kendine ait malları depoladığı antrepo tipidir.
Filo Yönetimi Fleet Management Faaliyet kapsamı içindeki noktalar arasında malzeme, insan ve/veya hizmetlerin taşınmasında kullanılacak olan ulaştırma araçlarının bir merkez tarafından seçimi, rotalanması, yüklenmesi ve tâkibi gibi etkinliklerin tümüdür.
Fiziksel Dağıtım Physical Distribution Üretilen malların tüketicilere fiziksel olarak taşınması, depolanması, stok kontrollarının yapılması, ambalajlanması, bilgi iletişimi ve sipâriş işlemlerinin gerçekleştirilmesidir. Giden (outbound) lojistiğe karşılık gelen bir terimdir.
FOB Free On Board Satıcı ihraç işlemleri ve/veya gümrüklemesi bitmiş malların alıcının belirttiği zamanda adı belirtilen sevk limanında ve geminin küpeştesini aşkın olarak verdiği ve bu aşamadan sonraki tüm masraf ve risklerin alıcıya ait olduğu uluslararası teslim şekli kavramıdır.
Forklift Forklift/Lift Truck Açık ve kapalı alanlarda yükleme, boşaltma, taşıma, yerleştirme vbg. işlemler için kullanılan araçtır.
FAS FAS Limanda teslim
FCA FCA Bu taşıma şekli özellikle multimodel taşıma sistemlerinde kullanılmaktadır. Konteyner veya roll on-roll of gibi taşıyıcıya teslimdir.
FCL FCL Dolu konteyner yükü
FCL / FCL Tek yükleyici / alıcı.
FCL / Full Container Load Bir konteyneri tamamen dolduran yük.
FCL / LCL Tek yükleyici, birden fazla alıcı.
Feeder Service Büyük deniz gemilerinden küçük deniz gemilerine veya mavnalara veya bu olayın tersi olduğu zaman malların alınması veya teslimi olayıdır. Büyük gemilerden direk servis yapabilmek çoğu kez mümkün olmamaktadır.
FIATA FIATA Uluslararası Yük Taşıyıcıları Federasyon Birliğidir,
FIATA B/L FIATA B/L Üstteki federasyona ait bir taşıyıcı firma tarafından düzenlenen belgedir.
FILO  Free In – Liner Out Yükleme masrafları kiracıya, tahliye masrafları donatana aittir.
FIO FIO Yükleme ve boşaltmanın deniz taşıma fiyatı içinde yer almamasıdır.
Floating Policy Dalgalı sigorta poliçesi, sigortacı ve sigortalı arasında kalıcı bir sigortanın yapılmasıdır.
FOB FOB Gemi bordasında teslimdir.
Forwarding Agent                 (Or Forwarders) Satıcı, alıcı ve taşıyıcılar arasında bir aracı görevi yapan forwarderlar belirlenen prensipler çerçevesinde belgelerle belirtildiği üzere ön taşımayı veya gemiye yüklemeyi düzenlerler.
FPA Kısmi hasarın serbest bırakılmasıdır.
Freight Forwarder Taşıma işleri organizatörü
FSC / Fuel Surcharge Ek Yakıt Ücreti
Garanti Belgesi Certificate of Guarantee İthal edilen ve satış sonrası bakım-onarıma tâbi ürünler için bakanlıkça verilen ve ithalatı yapan firmanın satış ve satış sonrası hizmet taahütlerini içeren belgedir.
Geçici Kabul (Depo) Temporary Admision (Warehouse) Depoya gelen malzemelerin kesin kabulünden önce yapılan kabul işlemidir. Geçici kabule alınan malzemelere çeşitli kontrol işlemleri uygulanarak kesin kabul işlemine geçilir.
Gemi Bekleme Süresi Lay Time Geminin yük almak ve/veya boşaltmak için limanda beklemesi için izin verilen süredir. Bu süre zarfında gemiyi kiralayan kuruluşlar geminin beklemesinden dolayı gemi sahibine ek bir ödeme yapmaz. Ancak izin verilen sürenin aşılması durumunda çeşitli hesaplama ve iki taraf arasındaki anlaşmalara göre bir çeşit ceza olan demuraj ödenir.
Geri Dönüşlü Lojistik Reverse Logistics Tedârikçi/tedârikçilerden alınan malların müşteri/müşterilere yapılan teslîmat sonrası hasar, iade, red, ambalaj malzemelerinin geri kazanımı, kullanım süresi dolma, modası geçme, elden çıkarma, onarım vd. nedenlerle malların ve/veya ambalaj malzemelerinin müşterilerden orijin noktalarına geri götürülmesidir.
Geri Dönüşüm Mâliyeti Return Disposal Costs Kullanıldıktan sonra atılan veya geri dönüşümü olan ürünlerin geri gönderilmesiyle oluşan masraflardır.
Geri Taşıma Backhaulage Bir araç ile götürülen yüklerin bırakılarak, gidiş ve dönüş taşıma ücretinin birlikte düşünülerek, aynı araç ve aynı güzergâh kullanılıp, aynı yüklerin geri getirilmesi veya farklı yüklerin getirilmesidir.
Gezer Köprülü Vinç Crane Konteyner vb. yükleri kaldırma, taşıma ve yerleştirme amaçlı ekipmandır.
Global Teminat General Security Gümrükleme muameleleri sırasında, devletin haklarını (vergiler yönünden) garantiye almak amacıyla, birden fazla yapılacak işlemde kullanılmak üzere, işlemin yapılacağı Gümrük Müdürlüğü’ne hitâben düzenlenen teminattır.
Gönderici Shipper Ürünün taşınmasını talep eden taraftır.
Groston Gross Tonnage Geminin tüm kapalı alanlarının hacmidir. Geminin boyutları ile ilişkilidir.
Grupaj Groupage Bir taşıma aracı veya kabının birden fazla göndericiye tahsis edilmesidir.
Gümrük Beyannâmesi Customs Declaration Gümrük idâresine herhangi bir gümrük rejimi beyânında bulunulması gereken eşyalara ilişkin olarak, ilgili dokümanların hazırlanmasından sonra düzenlenen, firma yetkilileri tarafından ya da firma vekili gümrük müşaviri tarafından ilgili ülkeler gümrük mevzuatı uyarınca doldurularak imzalanan ve işlem görmek üzere gümrük idâresine sunulan, beyan sahibi olarak imzalayanlara hukukî ve cezaî sorumluluk doğuran, gümrük idârelerinin muayene-tespit işlemlerinde baz alarak üzerinde gümrük mevzuatının öngördüğü işlemleri yaptıkları yazılı beyanda kullanılan standart bir belgedir.
Gümrük Müşaviri Customs Broker, Customs Clearing Agent, Customs House Broker (CHB) İthalatçı ve ihracatçılar adına gümrüklerde iş tâkip etme yetkisine sahip kişi veya kuruluşlardır.
Gümrük Vezne Alındısı Customs Receipt Gümrükte yapılan her türlü ödemeyi gösteren ve malzemenin ithalatında kullanılan bir belgedir.
Güvenlik Stoğu Safety Stock Tedârik süresi ve tüketim (satış) hızında olabilecek beklenmeyen durumlar sonucunda stoksuz kalma durumuna düşmemek için tutulan stok miktarıdır.
Güzergâh Route İnsan, mal, araç, hizmet veya bilginin önceden belirlenmek üzere harekete başlangıç ve bitiş noktaları arasında izleyeceği yoldur.
Güzergâh Plânlama Route Planning Sipâriş, araç, iklim, işgücü, kapasite, hız, mâliyet, zaman vd. bilgilere göre güzergâhların belirlenmesi sürecidir
General average Gemiyi ve kargosunu korumak amacıyla yapılan gönüllü harcamalardır. Büyük avarya olarak isimlendirilir.
GÖZETİM BELGESİ Inspection Certificate Ticarete konu olan malın satış sözleşmesinde öngörülen koşullara uygunluğunu göstermek amacıyla bir gözetim şirketi tarafından hazırlanan belgedir.
GRI General Rate Increase Genel fiyat artışı.Genellikle bir konferansa üye deniz hat taşımacılarının genel taife üzerinde yaptığı zammı ifade eder.
Gross Weight Brüt ağırlık.Malların,paletlerin,konteynerin,paketlerin ve vagonların toplam ağırlığı.
Güverte Deck Güverte demektir, “under deck cargo” kargonun teknenin iç bölümlerine konulmasıdır. “On deck cargo” ise ambarın üst kısımına konulmasıdır. Tehlike anında ilk atılacak şey güverte üstündeki malzemeler olacağı için bu yüzden taşıyıcılar herhangi bir sorumluluğu kabul etmemektedirler.
Hamûle Senedi CIM Rail Consignment Note, Bill of Carriage Trenle yapılan taşımacılıkta kullanılan makbuz niteliğindeki belgedir. Kıymetli evrak özellğine sahip değildir.
Hareketli Kasa Swap Body Konteynerler gibi taşınan, ancak boyutları itibariyle farklı olan, özellikle intermodal taşımacılıkta kullanılan römork ve vagon şasilerine bağlanabilen metal yük kasalarıdır.
Hasar Damage Malzemelerin nakliyesi, depolanması, elleçlenmesi vd. işlemleri sırasında oluşan yırtılma, çatlama, kırılma, bozulma, deforme olma, ıslanma vbg. değer ve zaman kaybına neden olan zararların tümüdür.
Hasar Talebi-Hak İddiası Claim Üçüncü taraf lojistik şirketler aleyhinde, gerçekleştirdiği hizmetteki kusur nedeniyle oluşan hasarın karşılanması için ileri sürülen taleptir.
Hatalı Teslîmat Carrier’s Misdelivery Taşıyıcının sorumlu olduğu malı yanlış bir tarafa teslim etmesidir.
Hava Konişmentosu Airwaybill (MAWB & HAWB) Havayolu taşıma senedidir. I.A.T.A. üyesi havayolu taşıma şirketleri tarafından düzenlenir.
Havalimanı Kapasitesi Airport Capacity Havalimanından geçiş yapabilecek yolcu sayısı ve/veya yük miktarıdır.
Hızlandırma Expediting Malların hızlandırılmış bir şekilde normal kanallardan taşınmasıdır.
Hızlı Yanıt Quick Response (QR) Çağdaş Bilgi Teknolojilerinin kulanılarak çekme esaslı bir anlayışla sipârişten teslîmata olan sürenin en aza indirilmesidir. Amaç talebin en hızlı şekilde karşılanmasıdır.
Haiz Sahip. (Demiryollarında kullanılan bir terimdir vagon sahipliği anlamında kullanılır.)
Hamule Yük
Harbour Dues Liman imkanlarından faydalanmak için zorunlu vergilerdir.
Hat Yol
Haulage Karayolu taşımacılığıdır.
Haulage contractor Karayolu taşıyıcısı
Havayolu Taşıma Senedi Air Waybill Havayolu Taşıma Senedi bir makbuzdur ve kıymetli evrak niteliğinde değildir Hava konşimentosu da denilen bu belgenin ciro ve teslimi ile malların mülkiyeti devredilemez. Mallar düzenlenen senedin üzerinde alıcı olarak kimin adı yazılı ise ona teslim edilir.
Heavy Lift Changes Birim başına belli bir ağırlık limitinin üzerindeki parçaların yüklenmesi, boşaltılması ve hareket ettirilmesi için ilave ücretlerdir. Bu ücretler liman teçhizatı ve imkanlarına göre değişmektedir.
Hold Kargonun yerleştirildiği ticari gemilerin güvertelerinin altındaki ambardır.
Hususi Özel
IATA International Air Transport Association Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin kısaltması olup, havayolu taşıyıcı ve aracı şirketleri temsil eder.
IMCO “Internatıonal Maritime Consultative Oraganization” için kısaltma.Uluslararası Denizcilik Danışma Organizasyonu.Tüm ülkelerin katıldığı,tehlikeli mallar,dökme yük ve genel denizcilik kuralları hakkında tavsiye kararları alan forum.
IMO IMO (önceden IMCO) Uluslararası Denizcilik Organizasyonu. Organizasyonun görevleri arasında tehlikeli maddelerin sınıflandırılması, uyulması gereken kuralların tesbit edilmesi, ticari ülkelerin taşımacılıkla ilgili kurallarının yayınlanması yer almaktadır.
Uluslararası Teslim Şekilleri Incoterms Uluslararası Ticaret Odasının ticari terimlerin yorumlanması ile ilgili yayını
İade İşlemleri Mâliyeti Return Processing Cost Onarım, yenileme, fazlalık, eskime, yaşam süresinin dolması, sorunların teşhisi, ürünlerin değiştirilmesi, ekolojik etmenler gibi nedenlerden dolayı oluşan iade işlemlerinin mâliyetidir.
İade Ürün Elleçlemesi Return Goods Handling Müşteriden tedârikçiye geri gönderilen ürünleri içeren işlemlerdir.
İade Ürün Yetkisi Return Product Authorization Genellikle “Garanti/Geri Dönüşüm” bilgisini de içeren, şirketin orijinal ürünleri ile iade nedenlerini tanımlama yetkisidir.
İhracat Export  Malların içinde bulunulan ülkeden bir başka ülkeye gönderilmesi yolu ile oluşan ticarettir.
İhracat Bildirim Formu Export Declaration Form İhracatçı tarafından devlete verilen ve ihraç ürünleri hakkında temel bilgiler içeren bir formdur.
İhracat Sübvansiyonları Foreign Subsidies İhracatçı şirketlerin dış pazarlardaki rekâbet gücünü artırmak için devletten aldığı hibe, vergi iadesi, devlet olanaklarının ucuz veya ücretsiz kullanımı gibi haklardır.
İntermodal Taşımacılık Intermodal Transportation Aynı taşıma aracı veya kabı ile iki veya daha fazla taşımacılık modu kullanılarak yapılan ve mod değişimlerinde araç veya kap içindeki yüklerin herhangi bir elleçlemeye tâbi tutulmadığı taşıma şeklidir.
İrsaliye Dispatch List Malların nakli sırasında vergi mevzuatı bakımından kontrol edilebilmesi amacıyla, ticarî emtianın bir yerden başka bir yere nakli sırasında düzenlenmesi ve malla birlikte bulundurulması zorunlu olan belgedir.
İstifleme Stowing Hacmi dikey yönde kullanmak amacıyla malzemelerin üst üste yığılmasıdır.
İş Yerinde Teslim Exworks EXW – İŞYERİNDE TESLİM (… olarak belirtilen yer) “İşyerinde Teslim”, malların satıcı tarafından satıcının kendi kuruluşunda (imalathane, fabrika, depo vb.) alıcı için hazır hale getirilmesiyle satıcının yükümlülüklerinin sona ermesini ifade eder.
İthalat Import Malların bir başka ülkeden, içinde bulunulan ülkeye getirilmesi yolu ile oluşan ticarettir.
İzleme Tracking and Tracing Yük, araç ve kap hareketlerinin, bir merkezden izlenerek kaydedilmesidir.
İkinci Kaptan Makbuzu Mate’s Receipt Uluslararası ticarette az rastlanan bir belgedir ve sadece malların gemiye yüklendiğini gösterir. Bu belgenin daha sonra kaptan tarafından deniz konşimentosu ile değiştirilmesi gerekir. Kıymetli bir evrak niteliğinde değildir.
İzleme Tracking and Tracing Yük, araç ve kap hareketlerinin, bir merkezden izlenerek kaydedilmesidir.
Jettison Tehlike anında gemiyi hafifletmek amacıyla eşyanın denize atılması
Joint Cargo Birleştirilmiş kargo
Kablosuz Ağ Wireless Network RF teknolojisi kullanarak ve kablo gerektirmeyen ağlardır.
Kabotaj Cabotage 1.Bir ülkenin kendi ülkesi içinde taşımacılık yapma yetkisini sadece kendi bayrağını taşıyan taşıyıcılara vermesidir. 2. Karayolu taşımacılığında ticarî araç sürücülerinin başka ülkelerde çalışma hakkıdır.
Kabul Belgesi Acceptance Âmir banka tarafından alınan ve üzerinde yazılı miktarın belirtilen tarihte ödeneceğini gösteren belgedir.
Kablosuz Ağ Echelon Inventory Müşteri gereksinmelerini karşılamak üzere tedârik zinciri boyunca aynı ürün için oluşturulan ardışık stoklardır.
Kabotaj Truck Şasisi, farklı amaçlı şasi üstü ekipman veya kasa monte etmeye uygun, en az iki dingilli motorlu kara taşıt aracıdır.
Kabul Belgesi Truck Trailer Bir kamyon ve taşıyacağı yükün özelliklerine uygun bir şekilde îmal edilen römorktan oluşan, yük taşıma amaçlı karayolu taşıma aracıdır.
Kademeli Stok Kanban  Tam Zamanında Üretim/Dağıtım sistemlerinde gereksinim duyulan malzemenin, gereksinim duyulduğu zaman ve miktarda teminini sağlayacak şekilde üzerinde bilgi taşıyan karttır.
Kamyon Capacity Belirlenmiş koşullar altında, süre veya başka ölçütlere göre elde edilebilecek en yüksek üretim (çıktı) miktarıdır.
Kamyon Römork Cargo Taşınan mal veya eşyadır.
Kanban Freighter Salt kargo amaçlı kullanılan ve yolcu taşımayan uçaklardır.
Kapasite Carnet Satılmayan ve bu nedenle gümrük vergisi ödenmesi gerekmeyen bagaj, fuar/konser malzemesi gibi yükler için kullanılan bir dokümandır. Tüketim malları veya dayanıksız mallar için kullanılamazlar.
Kargo Value Added Productivity Per Employee İşçilik başına yaratılan katma değeri ifâde etmekte olup, yaratılan katma değerin, toplam işçilik adam-saatine bölünmesi ile elde edilir.
Kargo Uçağı Value Added Operations Depolarda müşteri talepleri üzerine yapılan etiketleme, ambalajlama, katlama, ısı ölçme, aktarma, karıştırma, birleştirme, ayırma, paletleme hafif montaj, iade işlemleri, imha, barkod işlemleri, bakım-onarım işlemleri vb. gibi işlemlerdir. Her bir işlem ürün üzerinde bir katma değer sağlar ve bu işlemler fiyatlandırılır.
Karne Pilot Liman alanlarını, boğazları ve/veya kanalların deniz trafiğini ve özelliklerini çok iyi tanıyan ve bu nedenle gemilerin güvenli bir şekilde manevra yapmasını sağlayan, gemiye küçük deniz araçları ile getirilen ve işi bittikten sonra gemiden ayrılan kaptanlardır.
Katma Değerli İşçilik Verimliliği Combined Transportation Taşımanın başlangıç ve bitiş aşamalarında karayolunun kullanıldığı ve aradaki uzun mesafeli taşımanın demir veya deniz yolu ile yapıldığı taşımacılık şeklidir.
Katma Değerli İşlemler Full Bir taşıma aracı veya kabının bir göndericiye tahsis edilmesidir.
Kılavuz Kaptan Bill of Lading (BL) Üzerinde taşınan yükün içeriği ile ilgili bilgiler bulunan yük taşıma senetidir (Hatalı olarak günlük hayatta “konşimento” olarak kullanılmaktadır).
Kombine Taşımacılık Consignee Malların teslim edildiği taraftır.
Komple Consolidation Küçük miktarlı yüklerden büyük yükleme partileri oluşturarak taşımacılıkta ölçek tasarrufu sağlanmasıdır
Konişmento Container Her türlü atmosferik koşullara dayanıklı olan, özellikle intermodal taşımacılıkta kullanılmakta olan, kolay elleçlenebilen ve üstüste istiflenebilen standart metal yük kasalarıdır.
Konsinye Alıcı Conveyor Malzemenin sürekli olarak taşınmasını sağlayan; yatay, dikey veya eğimli bir şekilde hareket edebilen taşıyıcı sistemlerdir.
Konsolidasyon Quotas İthal edilen malların miktarlarını, kontrol altında tutulması amacıyla uygulanan sınırlandırmalarıdır.
Konteyner Container Uluslararası kurallara ve mevzuata göre açılan akreditiflerde sevk belgelerinin, bu belgelerle birlikte sunulan poliçenin ithalatçının bankası veya muhabir bankaca kabulünü takiben serbest bırakılarak bedellerin poliçe vadesinde ödenmesine imkan veren bir ödeme şeklidir.
Konveyör Conveyor İhraç edilen malın bedelinin malın ithalatçı tarafından teslim alınmasından ve poliçeyi kabul etmesinden sonra poliçe vadesinde ödemenin gerçekleştiği bir ödeme şeklidir.
Kotalar Quotas İthal edilen malların miktarlarını, kontrol altında tutulması amacıyla uygulanan sınırlandırmalarıdır.
Kabul Kredili Akreditif Bankanın sevk belgelerini bu belgelere ekli poliçenin ithalatçı tarafından kabulünü takiben ithalatçıya teslim etmesinden sonra poliçe vadesinde mal bedelinin ihracatçıya ödendiği bir ödeme şeklidir.
Kabul Kredili Mal Mukabili Road Waybill Malların nakliyeci firma tarafından istenilen yere taşınmak üzere teslim alındığını gösteren belgedir.
Kabul Kredili Ödeme Combined Bill of Lading Belgeye konu malların taşımasında birden fazla taşıma aracı sözkonusu olduğu durumlarda taşıyıcı tarafından yükletene verilen ve malların teslim alındığı yerden varış yerine kadar taşınacağını gösteren belgedir.
Kabul Kredili Vesaik Mukabili Tren dizisi
Karayolu Taşıma Belgesi Short Form/Blank Back B/L Kısa konşimentoların özelliği bütün taşıma şartlarının konşimento üzerinde gösterilmemesidir. Günümüzde birçok ülkede bu tür konşimentolar oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Taşıma şartlarının bir kısmı veya tamamı kısa konşimentoda yer almadığı için nakliyat firması veya acentası adına basılmış ve üzerinde taşıma şartları yeralan konşimentolardan farklıdır.
Karma Taşıma Belgesi Packing List İhraç edilecek ürünlerin ambalajı, her bir kutu, balya veya çuvalın içinde neler olduğu ve yüklemeye konu kolilerin boyutları ve ağırlığı gibi detaylı bilgiler içeren listedir.
Katar Consular Invoice İhracatçı firmanın malını ihraç edeceği ülkenin konsolosluğundan temin edeceği boş fatura formunu doldurarak konsolosluğa tasdik ettiği faturalardır.
Kısa Konşimento Container B/L Malların konteyner denilen büyük, kapalı ve taşınabilir kasalar içerisinde taşınması halinde düzenlenen konteyner konşimentoları da deniz konşimentoları grubuna girer. Gemi şirketleri ya da yetkili acentaları tarafından düzenlenir.
Koli/Ambalaj Listesi Last In First Out (LIFO) Genellikle depolamada kullanılan ve son giren malzemenin ilk çıkacağını öngören kuraldır.
Konsolosluk Faturası Port Yüklerin ve yolcuların aktarılması hizmetlerini sunan, diğer limanlarla bağlantıları sağlayan farklı taşımacılık türlerinin kesişim noktasıdır.
Konteyner Konşimentosu Logistics Satınalama, ithalat, ihracat, depolama, elleçleme, stok kontrol, nakliye, araç-kargo takibi vbg. faaliyetlerin tümüdür.
LIFO Logistics Costs Lojistik operasyonlar sırasında oluşan navlun, depolama, hasar ve kayıp, geç teslîmat, bilgi-işlem ve iletişim, stok bulundurma, âtıl kapasite kullanımı vbg. mâliyetlerdir.
Liman Logistics Optimization Lojistik faaliyetler ve sistemlerin analizi, yöneylem araştırması, istatistiksel karar verme vbg. yaklaşımlar kullanılarak modellenmesi, kurulan modellerin testlerinin yapılması ve öngörülen amaçlar doğrultusunda uygun çözüm seçeneklerinin elde edilmesidir.
Lojistik Logistics Management Müşteri gereksinmelerini karşılamak üzere, üretim noktası ve tüketim noktaları arasındaki mal, hizmet ve ilgili bilgilerin ileri ve geri yöndeki akışları ile depolanmalarının etkin ve verimli bir şekilde planlanması, uygulanması ve kontrolunu kapsayan tedârik zinciri süreci aşamasıdır.
Lojistik Mâliyetleri Parti Büyüklüğü Bir sipârişe karşılık gelen ürün miktarıdır.
Lojistik Optimizasyonu Return to Origin İthal edilen malzemenin niteliklerine uygun olmadığı durumlarda ithalatçı firmanın malzemeleri ihracatçı firmaya iade etme işlemidir.
Lojistik Yönetimi Receiving Depoya gelen malzemenin kabul edilmesi işlemidir. İşlem, yükün boşaltılarak mal kabul alanına alınması, kayıtlı bilgilerle fiziksel bilgilerin karşılaştırılması, malın depoya alınması ve kaydının tutulması işlemlerini içerir.
Lot Size Material Requriments Planning (MRP) Talep Tahminleri ve/veya Sipârişler ya da Ana Üretim Programını karşılamak üzere, ürün ağaçları, temin süreleri, stoklar, parti büyüklükleri (lot size), daha önce açılmış iş ve satınalma emirlerini dikkate alarak net malzeme gereksinmelerinin belirlenmesidir.
L / C NO Akreditif numarası.
Lay-Day Bir teknenin yükleme ve boşaltılması için izin verilen zaman
LCL LCL Konteyner yükünden daha az yük olması
LCL / FCL Birden fazla yükleyici / tek alıcı.
LCL / LCL Birden fazla yükleyici / birden fazla alıcı
LCL / Less Container Loaded Birden fazla yükleyici / alıcı.
Konteyner Yükünden Az LCL / Less Than Container Load Bir konteyneri doldurmayan yük. Parsiyel yükleme.
Legalized Invoice Satıcının kendi hazırladığı başlıklı formlar üzerine hazırlanan fatura. Bazı ülkelerde gümrük işlemleri sırasında gerektiğinde konsolosluk tarafından onaylanması gerekmektedir.
Akreditif Letter Of Credit Kısaca L/C olarak adlandırılan kredi mektubudur veya bankalar tarafından yayınlanmakta ve alıcı ile satıcı arasında aracılık yapmaktadır.
LIFO / Liner In – Free Out Yüklemede masraflargemi sahibine (donatan), tahliyede masraflar kiracıya ve alıcıya aittir.
Lift-Can Metalik konteynerlere göre daha büyük fakat tahtadan yapılma ve genellikle mobilyaların naklinde kullanılan bir kutudur.
Lighter Gemi boyunca yerleşen ve kargonun yüklenmesini veya boşaltılmasını sağlayan mavnaya denmektedir.
Lighterage Mavna Ücreti
LILO / Liner In-Liner Out Yükleme ve boşaltma giderleri armatör tarafından karşılanır.
Liner In Yükleme masrafları donatana aittir.
Line Out Boşaltma masrafları donatana aittir.
Longshoreman Gemi boşaltma ve yükletme gibi liman işlerinde kullanılan işçi.
Mahrece İade Materials Handling System Malzeme ve ürünlerin fiziksel olarak taşınması sırasında kullanılan donanımlardır. Örneğin konveyör, forklift, vinç, elle taşıma araçları vbg.
Mal Kabul Materials Management Bir şirket içindeki tüm malzemelerin kodlama, ihtiyaç plânlama, stok kontrolu, taşıma, depolama vbg. faaliyetlerini içeren yönetimidir.
Malzeme Gereksinimlerinin Plânlanması Certificate of Origin Malzemenin üretildiği veya gördüğü işlem nedeniyle üretilmiş sayıldığı yeri (ülkeyi) belirten belgedir.
Malzeme Taşıma Sistemleri Country of Origin Bir nesnenin yetiştirildiği, çıkarıldığı veya îmal edildiği ülkedir.
Malzeme Yönetimi Seasonal Stock Bir mevsim başlamadan önce mevsim boyunca oluşacak tüketimi karşılamak üzere tutulan stoktur.
Menşe-i Şahadetnamesi Mobile Warehousing Müşteri hizmet düzeyi ve devri yüksek olan yiyecek-içecek gibi malların, özellikle yoğun satış dönemi veya saatlerinde belirli noktalarda mobil araçlar üzerinde bulundurulmasıdır.
Menşe-i Ülkesi Inspection Depolama veya Gümrük noktalarında malzemenin iç ya da dış görevliler (üçüncü şahıslar) gözetiminde gerektiğinde numûne alınıp analiz edilerek kontrol edilmesi (nicelik ve niteliklerinin belirlenmesi) işlemidir.
Mevsimsel Stok Muhabir Banka Alıcının çalıştığı âmir bankanın kabul ettiği akreditifleri ilettiği ve satıcının çalıştığı bankadır.
Mobil Depoculuk Multimodal Transportation Yüklerin birden fazla taşımacılık (kara, hava, deniz, demir yolu) türünün ardışık olarak kullanılarak taşınmasıdır.
Muayene Freight Charges, Freight Rates Uluslararası taşıma için istenen ücrettir.
Muhabir Banka Delivery Order Malzeme nihaî noktaya geldikten sonra gümrükten çekilebilmesi için ithalatçıya verilen belgedir.
Multimodal Taşımacılık Automated Storage and Retrieval System (AS/RS) Malzemenin depodaki yerine yerleştirilmesi ile depolandığı yerden alınarak sevkedilmesi işlemlerinin bilgisayar kontrollu donanımla gerçekleştirilmesidir.
Mal Mukabili Ödeme Cash Against Goods İhraç edilen malın bedelinin malın ithalatçı tarafından teslim alınmasından sonra ödendiği ödeme şeklidir. İhracatçı malını sevk ettikten sonra, sevkiyata ilişkin vesaiki doğrudan veya bedelsiz teslim edilmek kaydıyla bir banka aracılığı ile ithalatçıya gönderir. İhracatçının en çok risk üstlendiği ödeme şeklidir. Mal bedelinin ödenmesi malların teslim alınmasından sonra gerçekleştiğinden, mal bedelinin ödenmemesi riski mevcuttur.
Manifesto Manifest Manifesto.Taşıyıcı ve acentesi tarafından hazırlanan detayların listesini gösteren belgedir.Gemideki toplam kargonun özet detaylarıdır.Genellikle gümrük amaçlı kullanılır.
Markings Paketler ve kutular üzerine yapıştırılmış, gönderilen malı tanımlamaya yarayan sembol, harfler ve şekillerdir.
Measurements Paketlerin yükseklik, uzunluk ve genişliğini veren ölçümlerdir. Genellikle paketin veya gönderilen yükün hacmini bulmak için kullanılır.
Mersule Demiryollarında gönderilen eşya
Mevrude Demiryollarına gelen eşya
Minumum Freight Ufak bir yükün taşınması için taşıyıcılar tarafından alınacak en az miktardaki ücret
Mutabele Demiryollarındaki taşımalardaki düzensizlik
Otomatik Stok Kaydı Düşümü Backflushing Gerçekleştirilen üretim miktarına göre o üretim için malzeme gereksiniminin ürün ağaçlarından yararlanarak hesaplanıp sözkonusu malzeme stoklarından otomatik olarak düşülmesidir.
Nakliyeci Makbuzları Nakliyeci makbuzları taşıma komisyoncuları tarafından düzenlenen taşıma belgeleridir. Taşıma işleri komisyoncuları, bir ücret karşılığında kendi adlarına ve bir başkası hesabına eşya taşıtmayı meslek edinen nakliye firmalarıdır.
Nama Yazılı Konşimento Bu tür konşimentolar nadiren kullanılır; doğrudan doğruya gönderilenin adına düzenlenen konşimentolardır. Bunlar ciro edilemez, namına konşimento düzenlenen kişi konşimentoyu ve dolayısıyla konşimentonun temsil ettiği malları ancak yazılı olarak alacağın temliki yolu ile devredebilir.
Navlun Faturası Freight Invoice Navlun satıcı tarafından ödendiğinde düzenlenen taşıma ücretini de gösterir faturadır. Navlun tutarı mal bedeline dahil veya ayrı olarak gösterilebilir.
Navlun Sözleşmesine Dayalı Konşimento Charter Party B/L Navlun sözleşmesi, taşıyan ile taşıtan arasında yapılan bir sözleşmedir. Bu sözleşme ile taşıyan, bir ücret karşılığında, gemiyi kısmen ya da tamamen taşıtana tahsis ederek veya etmeksizin malı bir yerden başka bir yere deniz yolu ile taşımayı yükümlenir.
Negotiable Bir mala veya değere konu olan bir belgenin ciro edilebilir olduğunu gösterir.
Non Negotiable Malın konusu olmayan bir doküman veya ciro edilebilir bir belgenin sureti non negotiable bir belgedir. (Havayolu faturası ciro edilemez bir belgedir)
Notify Address Konişmentoda isim ve adres yerine malın alıcısının isminin yer almadığı fakat eşyaların varış yerinde taşıyıcının acentası tarafından kime gönderileceğinin belirtilmesidir.
On Behalf Of Yükleyici adına başka birinin yüklemesi.
Outturn Report Boşaltma limanında oluşturulan ve bir tekneden boşaltılacak olan malların listesidir.
Otomatik Depolama ve Çekme Sistemi Idle Stock Belirli bir süre boyunca hiç tüketimi olmayan ürünlerdir.
Otomatik Stok Kaydı Düşümü Prepaid 1.Önceden ödenmiş anlamına gelir. 2.Bir denizyolu taşımacılığı terimi olup, gönderen tarafından masrafların karşılanacağını belirtir.
Ordino Automatic Identification System Bir nesnenin kimliğini elektronik yoldan tanımlayan ve bu veriyi işleyerek bilgi hâline dönüştüren teknolojidir.
Otomatik Tanımlama Sistemi Advance Shipment Notice (ASN) Malzemenin depoya gelmeden önce mal girişini kolaylaştırmak amacıyla bilgisinin temin edilmesidir. Firma, marka, model, tarih, miktar vb. bilgileri içeren doküman; EDI, e-posta, faks ya da telefonla verilebilir. Bu bilgilerin malzeme girişinden önce işlenmesi, fiilî mal girişi sırasında mal kabul hızını artırır.
Ölü Stok Fictive Bonded Warehouse Bir firmanın salt kendine ait malları depoladığı antrepo tipidir.
Ön Ödeme Manifest, Summary Declaration İthal ve ihraç edilecek eşyanın gümrüğe geldiğini gösteren bir belgedir. Manifestolar nakliyeciler tarafından eşya konişmentosuna göre doldurularak ilgili gümrüğe verilir.
Ön Sevk İhbarı Packing Malzemenin uygun miktar, güvenlik vbg koşullara göre ambalajlanmasıdır.
Özel Antrepo Packaging Materials Ürünlerin taşınması ve depolanması sırasında zarar görmesini veya zarar vermesini önlemek amacıyla kullanılan malzemelerdir.
Özet Beyân Pallet Depolama ve sevkiyatta kullanılan, çeşitli malzemelerden üretilen ve malın üzerine konulduğu platformdur.
Özel Menşe Şahadetnamesi Certificate of Origin Genel Preferanslar sisteminin sağladığı tavizli gümrük oranlarından yararlanılması için preferans tanıyan ülkelere yapılacak ihracatta düzenlenen menşe şehadetnamesidir.
Paketleme Pallet Pools Bir grup firmanın paletlerini aralarında paylaştıkları sistemdir.
Paketleme Malzemeleri Palletizing Malın, sevkiyatı ve depolanması için paletlerde istiflenmesidir.
Palet Break Bulk Cargo Buğday, kömür gibi dökme yük formunda olmayan ve konteyner içine konulamayan, genel yük olarak da tanımlanabilen, farklı paket tipinde olabilen parsiyel yüklerdir.
Palet Havuzları Partial Bir taşıma aracı veya kabının birden fazla göndericiye tahsis edilmesidir.
Paletleme Periodic Stock Review Method Stok düzeylerinin hafta veya ay gibi periyodik zamanlarda kontrol edildiği stok kontrol yöntemidir.
Parça Yük Cash in Advance Alıcının parayı peşin ödeyerek; malın ulaşmaması, bir kısmının gönderilmesi, hasarlı mal ulaşımı ve bunun gibi bazı problemlerin oluşma riskini kabul etmesi durumudur.
Parsiyel Policy Sigorta akdinin yapılmış olduğunu ve akdin karşılıklı olarak koşullarını (her iki tarafın haiz olduğu hak ve borçları) gösteren yazılı bir sözleşmedir.
Periyodik Stok Kontrol Yöntemi Insurance Premium Sigorta poliçe ücretidir.
Peşin Ödeme Promotion Stock Pazarlama kapsamında yapılan promosyon (indirimli satış, hediyeli satış vb.) durumlarında oluşabilecek fazla satışlar için bulundurulan stoktur.
Poliçe Radio Frequency Identification System (RFID) Etrafında anten sarılı olan bir mikroçip ve bir okuyucudan oluşan otomatik tanıma sistemidir.
Prim Shelf, Rack Depolarda düzeni sağlamak ve malı korumak amacı için kullanılan donanımlardan biridir.
Promosyon Stoğu Stage/Ramp Malzemenin depoya alınma veya depodan sevkedilme işlemlerini kolaylaştırmak üzere kullanılan alandır.
Palet Pallet Sağlam tahtadan yapılmış, forklift ile taşınmaya müsait bir paketleme aracıdır.
Particular Average Eşya hasarı demektir
Payload Demiryolu, karayolu veya havayolu ile yapılan taşımada yerleştirilen kargonun toplam ağırlığı.
Pick Up Bir yüklemeye konu olan kargonun yükleyicinin fabrika veya deposundan kamyon ile teslim alınması.
Place Of Delivery Yükün en son boşaltıldığı yer.
Place Of Receipt Yükün ilk yüklendiği yer.
Port Of Discharge Yükün son boşaltıldığı liman.
Port Of Loading Yükün yüklendiği liman.
Pre Carriage Satıcının deposundan yükleme limanına kadar yapılan ön taşıma
Primaj İhracat navlun bedelinden acentenin aldığı komisyondur.
Proforma Fatura Proforma Invoice Satıcı tarafından alıcıya gönderilen bir satış teklifi ya da ön fatura niteliğindedir.
Radyo Frekanslı Tanıma Sistemi (RFID) Random Storage Policy Ürünlerin hangi stok alanına depolanacağı kararlarını operatörlere ve/veya bir yazılım sistemine bırakan ve rassal depolamaya izin veren politikadır.
Raf Wireless Wide Area Network (WWAN) Tracking System Motorlu araca monte edilmiş bir Mobil Araç Terminal Seti ekipmanını kullanarak, araçların konum bilgilerinin, periyodik olarak tâkibinin yapıldığı merkeze RF bazlı (GSM, Mobitex, Telsiz) sistemler üzerinden aktarılarak tâkibine, kontroluna ve yönetilmesine, ayrıca ekran-klavye birimi ile donanmış olanların merkez ofis ile karşılıklı olarak veri haberleşmesine olanak sağlayan sistemin bütünüdür.
Rampa Radio Frequency Terminal Radyo Frekansı teknolojisini kullanarak ilgili verilerin bilgisayara iletimini sağlayan aygıttır.
Rassal Depolama Politikası Milk Run Bir araç tarafından bir program çerçevesinde çeşitli noktalardan aynı veya farklı yüklerin alınarak bir veya birden fazla noktaya teslim edilmesi ve teslîmatlar sırasında boş kapların toplanması veya tüm teslîmatlar tamamlandıktan sonra ters güzergâh izlenerek boş kapların toplanarak geri getirilmesi sistemidir.
RF Sistemler Üzerinden Araç Takip Sistemi Tugboat Büyük gemilerin, liman alanlarında hızlı ve güvenli bir şekilde manevra yapmasına yardımcı olan motorlu deniz aracıdır.
RF Terminal Roll-on/roll-off (RO/RO) Yük aracı taşımacılığında kullanılan gemidir.
Ring Sefer Trailer Kamyon tarafından çekilen ve taşıyacağı yükün özelliklerine uygun bir şekilde îmal edilen, yük taşıma amaçlı karayolu taşıma aracıdır.
Romörkor Dedicated Storage Policy Her ürünün kendisi için ayrılmış özel bir alana depolanması politikasıdır.
Ro-Ro Gemisi Fixed-Order-Interval System Sipârişlerin sabit zaman aralıklarında verildiği ama sipâriş miktarının fiilî stok düzeyine bağlı olarak değiştiği sistemdir.
Römork Sanitary Certificate Gıda taşımalarında sıklıkla kullanılan ve taşınan malın hijyenik koşullarda olduğunu belgeleyen bir dökümandır.
Radyasyon Analiz Belgesi Radiation Certificate Tarım ürünlerin kabul edilebilir orandan fazla radyasyon içermediğini veya radyasyonsuz olduğunu kanıtlayan belgedir.
RAG RAG Sınırlı konular rehberi, havayolu ile taşımada IATA tarafından tehlikeli maddelerin kabul koşulları ve taşınması, etiketlenmesi, paketlenmesi gibi konuları içeren bir yayındır.
RAG Decleration Satıcı tarafından imzalanan ve tamamlanan suret şeklinde hazırlanan bir deklarasyon belgesidir.
Reddiyat Trenin ya da vagonların kabul edilmemesi – geri verilmesi.
Reefer Reefer Soğuk hava konteyneri
Restricted Cargo Tehlikeli maddeler veya taşınması belirli kuralların yerine getirilmesiyle mümkün olabilecek kargodur.
Revizör Vagon teknisyeni
Right Of Recourse Hatalı bir duruma karşı tazminat için talep hakkıdır. Malın alıcıları hatalı taşıma olayında kayıtlı itiraz mektubunu göndererek sigortacıların itiraz hakkını saklı tutmak zorundadırlar.
Rödevans Vagon kira ücreti
Sabit Depolama Politikası Available to Promise (ATP) Geleceğe yönelik satış sipârişlerinin ne zaman karşılanabileceğini gösteren plânlanan stok miktarlarıdır. Amacı; yeni bir sipârişin öngörülen zamanda karşılanıp karşılanmaması kararına yardımcı olmaktır.
Satınalma Purchasing İstenen kalite, zaman ve miktarda, uygun fiyatta, uygun bir teslîmat ve ödeme plânı ile mal veya hizmetlerin mülkiyetinin satıcıdan alıcıya geçmesidir.
Sağlık Sertifikası Physical Counting Depo giriş ve çıkışları durdurularak depodaki malzemelerin belirli bir düzen içinde sayılması ve kaydedilmesidir. Genel olarak yılda bir ya da iki kere uygulanır.
Semi-Treyler Semi-Trailer Bir çekici araç tarafından çekilen ve taşıyacağı yükün özelliklerine uygun bir şekilde îmal edilen, yük taşıma amaçlı karayolu taşıma aracıdır. Türkiye’de yanlış olarak römork yerine dorse sözcüğü kullanılmaktadır. Yaygın olarak yapılan bu yanlış kullanımın nedeni, bu sözcüğe esas teşkil eden DORSEY’in, ülkemize ithal edilen ilk römorka ait marka olmasıdır.
Satınalma Foreign Trade Zone (FTZ) Malları gümrük geçiş iznine kadar gümrüklenmemiş konumda tutabilmek için, Birleşmiş Milletler Gümrük Hizmeti kontrolu altında, genelde liman ve havaalanlarının bir bölümüne ya da yakınına kurulmuş bölgedir.
Sayım Advice of Shipment Malın sevkinin gerçekleşmiş olduğunu alıcıya bildiren ihbardır.
Semi-Treyler Dispatch List Malların nakli sırasında vergi mevzuatı bakımından kontrol edilebilmesi amacıyla, ticarî emtianın bir yerden başka bir yere nakli sırasında düzenlenmesi ve malla birlikte bulundurulması zorunlu olan belgedir.
Serbest Bölge Foreign Trade Zone (FTZ) Malları gümrük geçiş iznine kadar gümrüklenmemiş konumda tutabilmek için, Birleşmiş Milletler Gümrük Hizmeti kontrolu altında, genelde liman ve havaalanlarının bir bölümüne ya da yakınına kurulmuş bölgedir.
Sevk İhbarı Balance to Ship Sevkedilecek bir sipârişin gönderilen ve kalan miktarlarını gösteren dengedir.
Sevk İrsaliyesi Class Based Storage Policy Ürünlerin hareketlerine göre sınıflandırıldığı ve bu sınıflar için ayrı stok alanlarının bulundurulduğu depolama politikasıdır.
Sevkiyat Shipment Taleplerin (sipârişlerin) belirli ölçütlere göre tasnif edilerek (sevk günü, yeri, yükleme aracı, rotası, miktarı vb.) ilgili resmî evraklarla talep edilen yerlere ulaştırmak üzere depodan çıkarılması işlemidir.
Sevkiyat Dengesi Order Selection ; Order Picking Malzemelerin müşteri talebi doğrultusunda gönderilmek üzere bulunduğu depodaki lokasyonlardan toplanması işlemidir.
Sınıflandırılmış Depolama Politikası Cube Per Order Index (COI) Ürünün stoklama alanının/hacminin, sipâriş sayısına oranıdır. Bu değeri daha az olan ürünlerin, yükleme/boşaltma noktalarına daha yakın olan stok alanlarına yerleştirilmesiyle malzeme taşımalarında avantaj sağlanabilmektedir.
Sintine Order Consolidation Profile Farklı müşteriler tarafından sipâriş edilen aynı ürünlerin birleştirilerek karşılanması faaliyetidir. Sözkonusu sipârişlerin bâzıları stoktan, bâzıları ise üretim veya tedârik yapılarak karşılanır.
Sipâriş (Mal) Hazırlama Order Cost Malzeme sipârişinin verilmesi sırasında oluşan personel, haberleşme vbg. mâliyetlerdir.
Sipâriş Başına Hacim İndeksi Order Batching Üretim veya satınalma gereksinimlerinin en uygun şekilde karşılanabilmesi için tedârikçilere veya üretim alanlarına verilen sipâriş veya iş emrine ait parti büyüklüklerinin saptanmasıdır.
Sipâriş Birleştirme Profili Order Cycle (Lead) Time Bir mal/hizmetin sipârişinin veya üretim emrinin verilmesi ile teslîmatının veya üretiminin gerçekleşmesi aradındaki süredir. Hem satınalma, hem de üretim istekleri için kullanılır
Sipâriş Mâliyeti Order Management Talep ya da sipârişlerin karşılanması, fiyatlandırılması, kaydının tutulması, stokların kontrolu, stok tahsisinin yapılması ya da üretim/satınalma gereksinmesinin ilgili yerlere bildirilmesi, sipâriş tâkibi yapılması, teslîmatın ve tahsilatın izlenmesi ile gerekli mutabakatların yapılması işlemleridir. Müşteriden sipârişin alınmasından, malzeme/malın teslim edilmesi ve mâliyetlendirme/tahsilat işlemlerine kadar olan sürecin yönetimidir.
Sipâriş Parti Büyüklüğü Belirleme Orders Shipped Completed Bir siparişin kaç kere zamanında ve tam olarak karşılandığının ölçüsüdür.
Sipâriş Süresi Speculative Stock Oluşabilecek fiyat değişimlerine karşı avantaj sağlayabilmek için tutulan stoktur.
Sipâriş Yönetimi Uniform Product Code (UPC) Parekende satış sektörü tarafından kullanılan standart bir barkod sistemidir. Üretici ve ürünleri tanımlar.
Sipârişleri Tam Karşılama Sorunu Lay Time Geminin yük almak ve/veya boşaltmak için limanda beklemesi için izin verilen süredir. Bu süre zarfında gemiyi kiralayan kuruluşlar geminin beklemesinden dolayı gemi sahibine ek bir ödeme yapmaz. Ancak izin verilen sürenin aşılması durumunda çeşitli hesaplama ve iki taraf arasındaki anlaşmalara göre bir çeşit ceza olan demuraj ödenir.
Spekülatif Stok Stock Gelecekte oluşacak veya oluşabilecek gereksinimlere karşı depolanan veya bulundurulan malzemedir.
Standart Ürün Kodu Inventory Holding Cost Malzemenin stoklanması nedeniyle oluşan finasman, depolama, risk vbg. mâliyetlerdir.
Starya Süresi Stockouts Cost Talep olduğunda malzemenin stokta bulunmaması nedeniyle oluşan müşteri bekletme, kayıp satış, imaj kaybı vbg. mâliyetlerdir.
Stok Inventory Turnover Satışlar veya sarfiyatın ortalama stoğa oranıdır.
Stok Bulundurma Mâliyeti Inventory Days Eldeki stoğun kullanılacağı süreye bağlı miktarsal ölçümüdür.
Stok Bulundurmama Mâliyeti Stock Control Stokların sürekli veya periyodik olarak izlenerek, stok fazlalığı veya stok eksikliğine neden olmayacak şekilde ve belirlenmiş kurallara uygun biçimde sipârişlerin veya gereksinimlerin belirlenmesidir.
Stok Devir Hızı Inventory Holding Cost Malzemenin stoklanması nedeniyle oluşan finasman, depolama, risk vbg. mâliyetlerdir.
Stok Gün Sayısı Stock Keeping Unit (SKU) En alt düzeyde stok tâkibi yapılan birimdir. Aynı malzeme olmasına rağmen farklı üreticiler tarafından üretilen malzeme stokları farklı kodlarla izlenir, kaydı tutulur.
Stok Kontrol Stock Management Kesin veya olası talepleri karşılamak amacıyla hammadde, yarı ürün, ürün ve yardımcı malzemelerin, işletmenin pazarlama, satış, üretim, tedârik, finansal durumu ile zaman, miktar, fiyat ve kalite ölçütlerine dikkat edilerek en uygun şekilde karşılanması, sipâriş ve güvenlik stoğu düzeylerinin belirlenmesi ve depolanmasıyla ilgili faaliyetlerin yönetimidir.
Stok Mâliyeti Sousplan Genellikle kara ve deniz yolu ile yapılan taşımalarda kullanılan bir yöntemdir, malzemenin taşımayı yapan araç üzerinde gümrüklemesinin yapıldığı durumdur.
Stok Tutma Birimi Demurrage Starya süresinden sonra başlayan, yükün gemiye yüklenme veya boşaltılmasında fazladan geçen ve ödeme cezasına tâbi olan süredir.
Stok Yönetimi Work-in-Process (WIP) Üretim işlemleri tamamlanmamış, ürün hâline dönüştürülmemiş olan malzemelerdir.
Supalan Perpetual Stock Review Method Stok düzeylerinin sürekli olarak kontrol edildiği stok kontrol yöntemidir.
Sürastarya Package-on Demand Müşteri sipârişlerine göre ürünlerin paketlenmesine yönelik katma değerli bir hizmettir.
Süreç İçi Stok Order Fullfilment Tedârik zinciri içinde bir talebin (sipârişin) yerine getirilmesidir (karşılanmasıdır).
Sürekli Stok Kontrol Yöntemi Demand Planning Bir ürünün veya hizmetin, tedârik zinciri boyunca oluşan taleplerinin belirlenmesi, toplanması ve önceliklerinin oluşturulması faaliyetidir.
Sadme Demiryollarında çarpma
Sayding Demiryollarında yan yol
Sea Freight Deniz navlunu
Sejur Ücreti Demiryollarında vagonların kalma ücreti
Sevk Belgesi – Konşimento Bill of Lading/Consignment Note İhracatçı ile nakliyeye konu olan malları belli bir noktadan diğerine taşıyacak olan taşıyıcı arasında yapılan taşıma sözleşmesidir.
Seyfiseri Büyük hız
Seyrihafif Hafif hız
Shipper’s Stow, Load And Count Mal yükleyici tarafından istif edilmiş, yüklenmiş ve sayılmıştır.
Sigorta Poliçesi Insurance policy Sigortalı ile sigorta firması arasında yapılan sözleşme uyarınca sigortaya konu olan malın risklere karşı sigorta edildiğini kanıtlayan ve tarafların hak ve sorumluluklarını gösteren belgedir.
SKID SKID Genellikle metalik olan kaldırmaya ve yerleştirmeye müsait özel çerçevedir.
SRCC SRCC Sigortacılık terminolojisindeki kısaltmadır. (Grevler, kargaşalar-Hükümetle ilgili kargaşalar). Bu riskler “Tam risk” poliçelerinde yer almamaktadır ve “Savaş riskleri” olarak ayrıca belirtilmelidir.
SSC / Security Surcharge Güvenlik Ücreti
Stevedores Gemilerin ambarlarında uygun kargo yerleştirmesinde uzmanlaşmış liman işçileri.
Depolama Storage Depolama
Stowage Gemi ambarlarına veya konteynere yükleme anlamına gelmektedir.
Stower Gemi ambarlarına yükleme işini düzenleyen liman işçileri
Konteynere Yükleme Stuffing Konteynere yükleme
Subrogation İtiraz haklarının başka bir tarafa naklidir,
Survey Report Eşyaların gördüğü zararı tanımlayan ve sigorta acentası tarafından hazırlanan detaylı bir rapordur.
Surveyor Gemicilikte ve sigortacılıkta hasarlı malları irdeleyen ve detaylı bir rapor hazırlayan ekspere denir.
Talebe Göre Paketleme Demand-Supply Balancing Talep ile kaynaklar arasındaki farkı azaltmak için fiyat, paketleme, depolama ile ayarlama yaparak mâliyetleri en iyi noktaya çekme çalışmasıdır.
Talep Karşılama Full Truck Load (FTL) Bir kamyonun tam olarak doldurulmasıdır.
Talep Planlaması Full Container Load (FCL) Bir konteynerin tam olarak doldurulmasıdır.
Talep/Arz Dengesi On Time Delivery System Gerekli malzemenin, gereken zaman ve miktarda, gereken yerden alınıp, gereken yere, gereken zamanda ve istenilen koşullara uygun olarak sevkiyat ve teslîmatına yönelik sistemdir.
Tam Kamyon Yükü Just In Time (JIT) Production Gerekli malzemenin, gereken zamanda, gereken miktarda, gereken kalitede, gereken yerde ve en az mâliyetle üretilmesine yönelik sistemdir. Bu şekilde stoklar ile kayıpların en aza indirildiği yalın bir üretim sistemi oluşturulur. Sıfır hata, sıfır arıza, sıfır stok, sıfır bekleme gibi hedeflere yaklaşılmaya çalışılır.
Tam Konteyner Yükü Delivery Note Araç sahibi tarafından, nakliyesini yaptığı eşyanın ve gideceği adresin bilgilerinin bulunduğu resmî evraktır.
Tam Zamanında Teslîmat Sistemi Contract of Carriage Gönderici ve taşıyıcı arasında imzalanan bir sözleşmedir.
Tam Zamanında Üretim Tranportation Kara, hava ve deniz yolu veya boru hattı kullanılarak ve resmî belge ile gerçekleştirilebilen yük taşımacılığıdır.
Taşıma İrsaliyesi Freight Bills Taşıma süreci kapsamında taşımanın yanısıra verilen diğer hizmetler için kesilen toplam faturadır.
Taşıma Sözleşmesi Carrier Başkasına (müşterisine) ait malı ücreti karşılığında kara, deniz ve/veya hava yoluyla taşıyan şirkettir.
Taşımacılık Inbound Logistics Tedârikçiler ile şirket arasında gerçekleşen rota seçimi, taşıma, araç-kargo tâkibi vbg. lojistik faaliyetlerdir.
Taşımacılık Faturası Supply Chain Management Tedârik zincirinin ve bu zincir içinde yer alan tüm şirketlerin uzun dönem performanslarını artırmak amacıyla, sözkonusu şirketlere ilişkin işletme fonksiyonları ve plânlarının, zincirdeki tüm şirketleri içerecek şekilde, sistematik ve stratejik eşgüdümüdür.
Taşıyıcı Supplier; Vendor Mal ve hizmet sağlayıcısıdır.
Tedârik Lojistiği Dangerous Goods Sağlığa, güvenliğe ve bulunduğu ortamdaki diğer malzemelere zarar verme riski olduğu için taşıma ve depolama sırasında özel önem verilmesi gereken malzemedir
Tedârik Zinciri Yönetimi Lead Time Bir mal/hizmetin sipârişinin veya üretim emrinin verilmesi ile teslîmatının veya üretiminin gerçekleşmesi aradındaki süredir. Hem satınalma, hem de üretim istekleri için kullanılır
Tedârikçi Deadline Bir isteğin (sipârişin) karşılanabileceği (teslim edileceği) süredir. İşin bitirilme süresidir.
Tehlikeli Maddeler Reverse Logistics Tedârikçi/tedârikçilerden alınan malların müşteri/müşterilere yapılan teslîmat sonrası hasar, iade, red, ambalaj malzemelerinin geri kazanımı, kullanım süresi dolma, modası geçme, elden çıkarma, onarım vd. nedenlerle malların ve/veya ambalaj malzemelerinin müşterilerden orijin noktalarına geri götürülmesidir.
Temin Süresi Malzemeyi teslim eden yetkili personel ile teslim alan firma yetkilisi tarafından birlikte yürütülen, belgelendirilmiş teslîmat işlemidir.
Termin Picking Malzemelerin müşteri talebi doğrultusunda gönderilmek üzere bulunduğu depodaki lokasyonlardan toplanması işlemidir.
Tersine Lojistik Transshipment Uluslararası taşımacılıkta yükün bir taşıyıcıdan başka bir taşıyıcıya transferidir. Genellikle deniz taşımacılığında kullanılır.
Tesellüm Trailer Kamyon tarafından çekilen ve taşıyacağı yükün özelliklerine uygun bir şekilde îmal edilen, yük taşıma amaçlı karayolu taşıma aracıdır.
Toplama Picking Uluslararası kara taşımacılığı yapmak üzere başvuran şirketlere, UBAK sekreteryası tarafından belirlenen kotalara göre, ilgili ülkenin Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen belgedir.
Transit Yükleme European Conference of Ministers of Transport (ECMT) Üye ülkeler arasında uluslararası taşımacılığının sosyal boyutlarını da kapsamı içine alarak taşımacılığın daha güvenli ve çevre standartlarına uyumlu filolarla ekonomik ve teknik olarak etkin ve hızlı bir şekilde yapıldığı bir entegre taşıma sisteminin oluşturulması amacıyla Türkiye’nin de kurucu üye olarak bulunduğu devletler arası bir organizasyondur.
Treyler International Maritime Organization (IMO) Denizcilik sektörüne yönelik düzenlemeler konusunda uzlaşma oluşturmaya çalışan bir Birleşmiş Milletler organizasyonudur.
Tackle Palanga, zincir
Tahliye Boşaltma
Tahmil Yükleme
Tally clerks Dokümanlarda verilen tanımlamaya kargo ve paketlerin uygunluğunu kontrol eden şahıslardır.
Tasdikli Fatura Legalized/Certified Invoice İhracatçı firma tarafından yabancı alıcıya kesilmiş olan ticari faturanın, ithalatçı ülkenin konsolosluğu tarafından onaylanması sonucunda tasdikli fatura elde edilmiş olur.
Tazmin Zararın ödenmesi
Tesellüm Konşimentosu Received For Shipment B/L malların gemiye yüklenmek üzere teslim alındığını gösterir. Bu tür konşimentolar; a) Malın yükleneceği geminin adı belirtilerek, b) Malın yükleneceği gemi adı belirtilmekle beraber bu geminin dışında başka gemilerle de taşıma yapılabileceğini gösteren bir ibare ile, c) Gemi adı belirtilmeden düzenlenebilirler.
THC / Terminal Handling Charge Limandaki konteyner elleçleme ücreti.
Through B/L Konişmento, belirlenen iki yer arasındaki taşımayı içermektedir. Fakat seyahat esnasında bir transferi içermemektedir.
Through Rate Konişmentoda belirtilen malların nakli için mallarla ilgili taşıma ücretlerinin toplamıdır.
Time Charter geminin belirli bir süre için kiralanmasıdır.
TIR Karnesi TIR Carnet 1959 yılında Cenevre’de imzalanan TIR sözleşmesine (Transit International Routier) üye olan ülkeler arasında uluslararası nakliyat yapan araçlar için kullanılan belgedir.
Ticari Fatura Commercial Invoice Satılan malın cinsi, ismi, miktarı, birim satış fiyatı ve toplam bedeli gibi bilgileri gösteren mahallinde tanzim edilen kesin satış faturasıdır.
Transmisyon Demiryollarında aktarma – hatlar arası
Transship Aktarma Malların bir nakil hattından diğer bir hatta transfer edilmesi veya bir gemiden diğer bir gemiye nakledilmesi.
Transit Yükleme Transshipment Uygun bir limanda bir gemiden diğerine yükün transferidir.
Transshipment Port Aktarma limanı.Yükün bir taşıyıcıdan başka bir taşıyıcıya aktarıldığı yer.
Sefer Sözleşmesi Trip Charter Geminin belirli bir seyahat için kiralanmasıdır
UBAK Belgesi Transport International Road (TIR) Karayolu ile yapılan uluslararası yük taşımacılığı olup, ülkemizde yanlış olarak TIR kısaltması ile, bu taşımacılıkta kullanılan taşıt araçları için kullanılmaktadır.
Ulaştırma Bakanları Konferansı (UBAK) Contracts for the International Sale of Goods (CISG) Uluslar arası Satış Sözleşmeleri ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen sözleşme standartlarıdır.
Uluslararası Denizcilik Örgütü Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu Sivil havacılık konuları ile ilgilenen Birleşmiş Milletler birimidir. Bu birim devlet temsilcilerini gerekli yasal düzenlemeleri yapmak üzere biraraya getirir.
Uluslararası Karayolu Taşımacılığı International Transportation Bir ülkeden bir ülkeye doğrudan veya transit olarak; karayolu, denizyolu, demiryolu ve/veya havayoluyla yapılan taşımalardır.
Uluslararası Satılan Malların Sözleşmeleri Contracts for the International Sale of Goods (CISG) Ticarî terimlerin, uluslararası satışlarda ülkeler arasında farklı yorumlanmasının önlenmesi ile satıcılara ve alıcılara sorumluluklarını açıklamak amacıyla, Uluslararası Ticaret Odası tarafından hazırlanan ve kullanılması isteğe bağlı olan uluslararası yorum kurallarıdır.
Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu Satellite Tracking System Motorlu araça monte edilmiş bir Mobil Araç Terminal Seti ekipmanını kullanarak, araçların konum bilgilerinin, periyodik olarak tâkibin yapıldığı merkeze uydu bazlı (Eutelsat, Inmarsat vb.) sistemler üzerinden aktarılarak tâkibine, kontroluna ve yönetilmesine, ayrıca ekran-klavye birimi ile donanmış olanların merkez ofis ile karşılıklı olarak veri haberleşmesine olanak sağlayan sistemin bütünüdür.
Uluslararası Taşıma Roadrailer Arka tarafında hem demir, hem lastik tekerleklere sahip olup, bunlar yer değiştirilerek hem demiryolu, hem de karayolunda kullanılabilen römorktur.
Uluslararası Teslim Şekilleri Container-On-Flatcar (COFC) Konteynerlerin üstü açık yük vagonlarına doğrudan yüklenmesidir.
Uydudan Araç Takip Sistemi Trailer-On-Flatcar (COFC) Çekici ve/veya römorklar doğrudan vagonun üzerine yerleştirilir. Varış İhbarı
Underdeck Kargonun yüklendiği ambar. Taşıyıcılar gemi güvertesinde taşınan mallar için sorumluluğu reddederler.
Underwriter Sigortacıdır.
Vagon Römork Notice of Arrival Yükün teslîmat yerine geldiğinde alıcıya yük ile ilgili bilgilerin iletildiği belgedir.
Vagon Üstü konteyner Visa Bir devletin kota altında bulunan ürünler için ihracatçı şirketlere verdiği ve o ürünlerin ihraç edilebileceğini gösteren belgedir.
Vesaik Mukabili Ödeme Cash against Documents/Documentary Collections İhracatçının ithalatçı ile yaptığı satış sözleşmesine uygun olarak malları sevk etmesinden sonra bunları temsil eden sevk vesaiklerinin ödeme veya poliçe kabulü veya bono düzenlenmesi karşılığında banka aracılığı ile ithalatçıya teslimine imkan veren bir ödeme şeklidir. Banka ihraç bedelini tahsil ettikten sonra vesaikleri ithalatçıya teslim eder.
Vagon Üstü Römork X-Ray Machine Kapalı kap içindeki malların taranarak saptanması, fotoğraflarının çekilmesi için kullanılan makinalardır.
Varış İhbarı Side-Pick Lifts Yükleri yan kısmından tutarak kaldıran, taşıyan ve yerleştiren hareketli araçlardır.
Vize Semi-Trailer Bir çekici araç tarafından çekilen ve taşıyacağı yükün özelliklerine uygun bir şekilde îmal edilen, yük taşıma amaçlı karayolu taşıma aracıdır. Türkiye’de yanlış olarak römork yerine dorse sözcüğü kullanılmaktadır. Yaygın olarak yapılan bu yanlış kullanımın nedeni, bu sözcüğe esas teşkil eden DORSEY’in, ülkemize ithal edilen ilk römorka ait marka olmasıdır.
W/M W/M Ağırlık/ölçüm. Deniz taşıma ücretlerinin hesaplanmasına baz olmak kaydıyla, geminin isteğine göre ağırlık ve ölçüm esasının belirlenmesidir.
War Risk Savaş Risk ücreti
Ambar Warehouse Antrepo, sevkiyat beklerken kargonun ambarda depolanmasıdır.
Waybill Eşyaların sevkiyatını içeren belgedir
Wharf Rıhtım, iskele
Wharfage İskelenin yük boşaltma veya depolama için kullanılması, iskele ücretidir.
X-Ray Makinası Forbidden Pallets Doğaya zarar verdiği için bazı ülkeler tarafından ülkeye girişi yasaklanan paletlerdir.
Ya

İNGİLİZCE AÇIKLAMA
ABC Sınıflandırma Yöntemi ABC Classification Method Stokta bulunan malzemelerin devir hızı, miktar, değer vbg. ölçütlere göre sınıflandırılmasıdır.
Açık Sipariş On Order Tedarikçiye sipariş edilmiş ancak henüz teslim alınmamış olan malzemelerdir.
ADR ADR Yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin karayolu ile taşınması kurallarını içeren bir standarttır. Bu maddelerin taşınabilmesi için, araç ve sürücülerde ADR belgesi aranır.
Adresleme Addressing Depo içerisinde stoklanan ürünleri belirli bir düzen içerisinde izlemek amacıyla, malzeme konacak lokasyonların gereksinime uygun bir düzen içerisinde kodlandırılması veya numaralandırılması işlemidir.
Akreditif Letter of Credit (LC) Alıcı ve satıcı arasında yapılan anlaşma gereği, aracı bir banka tarafından sözkonusu mal ve hizmetin gerçekleştirildiğine ilişkin belgelerin verilen süre içerisinde, belirtilen koşullara uygun olarak ibrâzı ile ödemenin yapılacağına ilişkin banka taahhüdü/banka garantisidir.
Aktarma Transship Depoya gelen araçtan boşaltılan malların herhangi bir tasnif vbg. işlemlere tâbi tutulmadan depodan gidecek araca yüklenmesi işlemidir.
Aktarma Merkezi Hub Gelen yük/kargoların indirildiği ve varış noktasına göre gidenlerin ise yüklendiği, gün içinde kargoların kısa zaman aralıkları ile saklandığı, araçlar arası yük/kargo transferi yapıldığı bölgesel işlem merkezleridir.
Aktarma Merkezi Anlaşmaları Hub-and-spoke Aggrementes Havayolu şirketlerinin bir havalimanının aktarma merkesi olması konusunda anlaşmalarıdır. Yükler öncelikle bu merkeze gider ve oradan dağıtılır. Bu durum, yükün doğrudan uçuş yapması olasılığını azaltır, ancak toplam verimliliği artırır.
Alan Yönetimi Yard Management Açık alanda depolanabilir malzemelerin ve taşıyıcı kapların sözkonusu alanda depolanması ve izlenmesidir.
Alıcı Consignee Ürünü teslim alan taraftır.
Alıcı Riski Buyer’s Risk Ücretin ödenmesine karşın, malların istenilen koşullarda ulaşmaması riskidir.
Ambalaj/Koli Listesi Packing List Her ambalajın/kolinin içinde hangi tür ve miktarda mal olduğunu gösteren listedir.
Ambar Warehouse Gereksinime bağlı olarak belirli bir süre için ürünlerin konulduğu kapalı ya da açık güvenlikli alandır.
Ambar Tesellüm Fişi (ATF) Goods Receipt Document, Goods Received Note (GRN), Receipt of Goods Üçüncü taraf lojistik hizmet üreten firma tarafından, nakliyesini organize ettiği eşyalar için düzenlediği, gönderenin, alıcının ve taşıyıcının imzalarının bulunduğu, yük ve adres bilgilerini içeren belgedir.
Ambar Teslim-Tesellüm Belgesi Depolama, taşıma ve/veya katma değerli hizmetler sunmak üzere, sözkonusu hizmeti veren firma, tedârikçi veya müşterilerden malı teslim alırken veya teslim ederken imzalama ve kaşeleme sûretiyle sözkonusu eşyaların ilgili tarafın sorumluluğuna geçtiğini belgelemek üzere düzenlenen evraktır.
Anlaşmalı Depo Contract Warehouse Bir veya daha çok müşteri adına depolama faaliyetlerinin gerçekleştirildiği depodur.
Antrepo Bonded Warehouse Gümrük Müsteşarlığı’nca verilen izin doğrultusunda, bir gümrük idâresine bağlı olarak işletilen, sahibinin tüzel kişilik veya kurum olma zorunluğu bulunan, içine salt ulusallaşmamış ithal eşya ile ihracat amaçlı malların konulanabileceği depodur.
Ara Stok Buffer Stock Üretim akışını düzenlemek amacıyla iş merkezleri arasında tutulan stoktur.
Ata Karnesi ATA Carnets Gümrük anlaşmaları kapsamında, eşyanın bir ülkeye geçici girişinde gümrük vergilerinden muaf tutulması ve gümrük formalitelerinin azaltılmasını sağlamak amacıyla üye ülke yetkili makamlarınca verilen anlaşma eki belgedir.
ATR Dolaşım Belgesi ATR Movement Certificate Türkiye veya Avrupa Topluluğu kaynaklı olan veya sayılan, ya da Türkiye veya Toplulukta serbest dolaşım hâlinde bulunan eşyanın Katma Protokol hükümlerinden yararlanabilmesini sağlamak üzere, ihracatçı ülke yetkili kuruluşlarınca düzenlenip, gümrük idârelerince vize edilen belgedir.
Sevk İhbarı Advise Of Shipment (Shipment Advise) Malın sevkinin gerçekleşmiş olduğunu ambalaj ve taşıma aracının izleyeceği yola ilişkin bilgiler ile birlikte yerel veya yabancı alıcıya bildiren ihbar. Çoğunlukla faturanın bir sureti ve bazen de konşimentonun bir sureti eklenir.
Akreditifli Ödeme Letter of Credit İthalatçının talep ve talimatı üzerine veya bizzat kendi adına işlem yapan bir bankanın akreditif şartlarına uyulması kaydıyla ve akreditifte şarta bağlanan vesaikin ibrazı karşılığında, a) ihracatçıya veya onun emrine ödeme yapacağı veya ihracatçının çekeceği poliçeleri kabul edeceği ve ödeyeceği, veya b) böyle bir ödemeyi yapması veya çekilen poliçeleri kabul etmesi için diğer bir bankayı yetkili kıldığı, veya c) diğer bir bankayı iştira işlemi yapmaya yetkili kıldığı bir düzenlemedir. Kısaca, ithalatçının verdiği talimat doğrultusunda, ithalatçının çalıştığı bankanın belirli bir meblağa kadar ve belirli bir vade için istenilen koşulların yerine getirilmesi ve ihracatçı tarafından ihraç edilen malların ihracına ilişkin belgelerin ibrazı karşılığında ihracatçıya ödeme yapılacağını taahhüt eden ödeme şeklidir.
Alongside Vessel Kargonun rıhtıma veya gemi palangası altındaki mavnaya, gemiye direk yüklenmek amacıyla teslimidir.
Analiz Raporu Certificate of Analysis Tahlil gerektiren, özellikle gıda ve kimyasal maddeler için gerekli olan rapordur.
Arrival Notice Varış ihbarnamesi
Average (Avarya) Denizcilikte, zarar, hasar amlamına gelir. “Müşterek Avarya” ve “Genel Avarya” gibi türleri vardır.
Average Adjusters Avarya, hasar düzenleyen eksperdir
Average Contribution Ödenecek büyük hasar maliyetlerinin payıdır.
Average deposit Büyük avaryanın son tasfiyesi süresince hasar düzenleyen experler tarafından ödenecek miktarın belirlenmesidir.
AWB / AIR WAY BILL Havayolu konşimentosu
Balast Ballast Gemilerin dengelerine koruyabilmek amacıyla gemiye çektikleri sudur.
Barkod Bar Code Bir optik okuyucu aygıt ile okunarak bilgisayar ortamına sayı, karakter ya da bunların karışımı olarak aktarılabilen çizgi-boşluk kombinasyonlarıdır.
Bayrak Flag Gemilerin hangi ülkeye kayıtlı olduğunu ifâde eder.
Bekleme Süresi Dwell Time Yükün fiziksel olarak hareket etmediği süredir.
Bekleyen Sipariş Backorder Müşteri tarafından sipâriş edildiği anda tedârikçinin elinde olmayan ve temin edildiğinde müşteriye gönderilecek olan ürünlere ilişkin sipârişlerdir.
Birim Maliyet Unit Cost Bir birim ürünün mâliyetidir. Bir parti ürün üretmenin ya da hizmet karşılığının toplam mâliyeti, partideki toplam birim sayısına bölünür.
Birimleştirme Unitization Yükün konteyner, kasa, koli, balya vb. biçimlerde aynı birim ile ifâde edilmesidir.
Blok Tren Unit Train Yeterince yük varsa, bir demiryolu katarının tümünün bu yüke tahsis edilmesidir. Sözkonusu yük salt bir şirkete ait olabilir.
Boş Gemi Sözleşmesi Bareboat Charter Gönderici salt gemiyi kiraladığı ve mürettebatı kendisinin bulduğu sözleşmedir.
Boşaltma Unloading Malzemelerin tren, uçak, kamyon vb. bir araçtan uygun bir biçimde indirilerek uygun bir yere konulması işlemidir.
Boyutsal Ağırlık Dimensional Weight Ücrete baz olacak taşıma ağırlığının, yükün gerçek ağırlığına göre değil boyutlarına ve istifleme kayıplarına göre belirlenmesidir.
Bölgesel Toplama Zone Picking Sipârişlerin daha verimli bir şekilde toplanması amacıyla bu işlemin bölgesel bazda ve gerektiğinde farklı işçiler kullanılarak gerçekleştirilmesidir.
Baf / Bunker Adjustment Factor Yakıt fiyatlarındaki artışı dengeleme ücreti.
Bended Warehouse Transit olan kargonun veya gümrükten çekilmeyi bekleyen kargonun gümrük kontrolu altında bulunduğu antrepolardır.
Berth Limanda veya rıhtımda geminin demir attığı yere kamyonun yüklenmesi ve boşaltılmasıdır.
Konşimento Bill Of Landing (BL) Taşıyıcının yükü teslim aldığını teyit ettiği, yükün niteliğini belirten ve taşıma sözleşmesini ortaya koyan ana taşıma belgesi. Hüküm ve şartlar, sorumluluklar ve yükümlülükler nasıl kullanıldığına ve nerede kullanıldığına göre değişiklik gösterir. Konşimento ciro-edilebilir veya ciro-edilemez türde olabilir.
Birleşik Taşıma Konşimentosu Combined B/L Bir tür, çok araçlı taşımacılıkta (deniz yolu taşımasını kapsamayabilir. ) kullanılan nakliyat konşimentosudur (Örnek 4). Navlun komisyoncuları tarafından düzenlenirler.
Bitki Sağlık Sertifikası Phytosanitary certificate Bitki veya bitkisel ürünlerin tehlikeli hastalık, zararlı maddeler, ilaç kalıntıları içermediği ve haşereden korunmuş olduğunu gösteren belgedir.
Boden Vagon tekerlek seti
Antrepo Bonded Warehouse Gümrük Müsteşarlığı’nca verilen izin doğrultusunda, bir gümrük idâresine bağlı olarak işletilen, sahibinin tüzel kişilik veya kurum olma zorunluğu bulunan, içine salt ulusallaşmamış ithal eşya ile ihracat amaçlı malların konulanabileceği depodur.
Dökme yük Bulk Cargo Bir ambalaj içinde olmayan yüktür.
Bunker Gemi yakıtı
Bunker Adjustment Factor Denizaşırı nakliyatta, fuel oil fiyatlarındaki dalgalanmaları hesaba katarak fiyatın hesaplanmış oranın üzerinde talep edilmesidir.
CIF Cost, Insurance and Freight Malların yüklendiği andan itibaren satıcı tarafından alıcıya teslim edilmiş sayıldığı, ancak gideceği yere kadar navlun ve sigorta masraflarının satıcıya ait olduğu uluslararası teslim şekli kavramıdır.
CMR Karayolu Taşıma Belgesi CMR International Consignment Note / CMR Road Waybill Karayolu taşıma belgesidir. CMR Belgesi kamyonla yapılan taşımalarda Uluslararası CMR Anlaşması gereğince düzenlenen bir taşıma senedidir.
CAF / Currency Adjustment Factor Döviz ayarlama faktörü.Deniz hat işletmecilerini dalgalanan akaryakıt fiyatlarından korumak için kullanılır.
Cargo Manifest Yük Manifestosu/Özet Beyanı.Belirli bir seferde taşınan yükün göndericisi ve alıcısı ile eşyanın cinsi ve miktarını gösteren liste.
Carriage Forward Sevkiyatın ücreti varış yerinde ödenebilir.
CER Dairesi Çeken ve çekilen araçlar dairesi (demiryollarında)
Certificate of Insurance Sigortacılar tarafından yayınlanan ve özel bir malın kendi şirketlerinin sigortası altında olduğunu doğrulayan ve varış yerinde kontak kurmak için acentalarının isimlerinin yer aldığı bir belgedir.
CFR (ex C&F) Maliyet ve taşıma
Chargeable Weight Navlun hesabında geçerli olan ağırlık.
Gemi Kiralama Sözleşmesi Charter Party Bir teknenin tamamının veya bir kısmının kiralandığını gösteren kontrattır.
CIP CIP Taşıma ve sigorta ödemesi
Ciro Edilemez Denizyolu Taşıma Senetleri Non Negotiable Sea Waybill Normal deniz konşimentoları, kıymetli evrak olmaları neticesinde ciro edilerek el değiştirme özelliğine sahip oldukları için, malların son alıcısına ulaşması gecikebilir. Bu durum bazen alıcının ek masraflar üstlenmesine yol açmaktadır. Bunu önlemek amacıyla uygulamada ciro edilebilir bir kıymetli evrak olmayan ve daha hızlı hareket edebilen denizyolu taşıma senetleri de kullanılmaktadır
Clean Konişmentonun rezervasyonsuz olduğunun belirtilmesidir.
Clean On Board Yük temiz, hasarsız yüklenmiştir.
Clear Gümrükten malların çekilmesidir.
Closing Date Belirlenen tekneye yüklenecek yük için, malların en son teslim edileceği zamandır.
Commodity Rate Belirlenen havaalanları için bazı mal kategorilerinde hava taşımasında özel düşük oranların uygulunabilmesidir.
Conference Hisselerini birleştiren gemicilik şirketlerinin oluşturduğu kartellerdir. Bu şekilde düzenli gemicilik hizmetlerinin belirli fiyatların altında fiyat vermelerine müsaade etmezler.
Consignee Gönderilen malın alıcısıdır.
Consignment Bir nakliye belgesiyle, ağırlığı, hacmi, parsel sayısı veya görüntüsünün tanımlandığı belirli miktardaki kargodur.
Consignment note Belirlenmiş bir miktardaki kargo ile ilgili belgedir.
Consignor Malın göndericisidir.
Consolidation Küçük miktarlı yüklerden büyük yükleme partileri oluşturarak taşımacılıkta ölçek tasarrufu sağlanmasıdır
Consolidator Normal olarak nakliyatçı firma şeklinde “consolidation” işini yürüten firmadır.
CPT Taşıma ödemesi
Crate Tahtaların birleşmesiyle yapılmış, çivilenmiş, şeritlenmiş ve kapalı kutunun aksine içindekilerin görülebileceği şekilde ki açık bir kutudur.
Currency Adjustment Factor (CAF) Amerikan dolarındaki açıklanan oranlar için döviz dalgalanmalarını hesaba katarak, deniz taşımasındaki hesaplanmış orandan fazla fiyat istemek (Bu düzeltme negatif anlamda da olabilir).
Cubic Foot and Cubic Meter Hacim birimidir.
Çapraz Sevkiyat Cross Docking Tedârikçiden temin edilen malların depoya alınmadan tasnif edilerek müşterilerin gereksinimlerine göre sevk edilmesi işlemidir.
Çeki Listesi Certificate of Weight Bir fatura kapsamı eşyanın çeşitli cins ve çeşitte ve çeşitli ağırlıktaki kaplara konulması durumunda yüklendikleri taşıtlar itibariyle her kapta ne miktarda eşyanın bulunduğunu göstermek amacıyla düzenlenen bir belgedir.
Çekici Tractor Yarı-römork çekmek amacıyla kullanılan en az iki dingilli motorlu ve sürücünün içinde oturduğu kara taşıt aracıdır. Bu sözcük, arıza yapmış araçları çekmek amacıyla kullanılan ve aslında “kurtarıcı araç” olarak ifâde edilmesi gereken taşıt aracı ile karıştırılmamalıdır.
Çevre Dostu Paketleme Environmentally Friendly Packaging Geri dönüşümlü konteyner veya kap, doğada çözülebilen ambalaj malzemeleri kullanımı vb. yollar ile ambalaj malzemelerinin doğaya vereceği zararın en aza indirilmesidir.
Çevrim Stoğu Cycle Inventory Bir satınalma veya üretim partisine karşılık gelen ve her parti için ikmâl edilen stok miktarıdır.
Çevrim Süresi Cycle Time Bir iş sürecini tamamlamak için geçen süredir.
Çift İzleme Dual Monitoring Hem ihracat hem de ithalat yapan ülkenin kota kontrolu yapmasıdır.
Çift Kat Double-Stack Kamyon, vagon gibi taşıma araçlarının üst hacminden yararlanmak üzere çift katlı yükleme yapılmasıdır.
Çok Modlu Taşımacılık Multimodal Transportation Yüklerin birden fazla taşımacılık (kara, hava, deniz, demir yolu) türünün ardışık olarak kullanılarak taşınmasıdır.
Çok Araçlı Taşıma Belgesi Multimodal Transport Document Çok Araçlı Taşıma Belgesi, çok araçlı taşımacılıkta kullanılan bir belgedir. Mallar bir ülkeden diğerine kara, deniz, hava ulaşım araçlarından en az ikisi kullanılarak sevk edildiğinde buna multimodal taşımacılık veya çok araçlı taşımacılık denir. Bu tarz taşımacılıkta kullanılan belgeye de “Çok Araçlı Taşıma Belgesi” adı verilir.
Dağıtılmış Stok Distributed Inventory Aynı malzeme stoğunun farklı yerlerde bulundurulmasıdır.
Dağıtım Distribution Ürünlerin belirtilen zaman, miktar, vd. koşullara uygun olarak belirtilen yerlere sevk ve teslim edilebilmesi (gönderilmesi) için gerçekleştirilen işlemler bütünüdür.
Dağıtım Ağı Distribution Network Ürünlerin sevk noktalarından teslim noktalarına kadar geçen süreçte yer alan, depo, rota, satış noktası, vb. gibi unsurların tanımlandığı sistemdir.
Dağıtım Deposu Distribution Warehouse Farklı tedârikçilerden gelen ürünlerin müşterilere dağıtılmasına kadar geçen süre içinde depolandığı yerdir.
Dağıtım Gereksinimlerinin Plânlaması (DGP) Distribution Requriments Planning (DRP) Dağıtım ağı içinde hangi ürüne, ne zaman, ne kadar ve nerede gereksinim duyulacağının ve bu gereksinimin nasıl karşılanacağının plânlanmasıdır.
Dağıtım Kanalı Distribution Channel, Trade Channel İşletmenin ürettiği ve/veya sunduğu malların/hizmetlerin işletmeden son kullanıcıya kadar dağıtımda rol alan noktaların bütünüdür. Örneğin dağıtım merkezleri, bayiler, satıcılar vbg.
Dağıtım Kaynakları Plânlaması (DKP) Distribution Resources Planning (DRP II) Dağıtım gereksinimlerini karşılamak amacıyla taşıma araçları, depolama ve yükleme-boşaltma kapasiteleri, işçilik, finansman vbg. dağıtım kaynaklarının belirli kısıt ve ölçütlere göre plânlanmasıdır.
Dağıtım Lojistiği Outbound Logistics Şirket ile müşteriler arasında gerçekleşen sipâriş işlemleri, paketleme, dağıtım, araç-kargo takibi, teslîmat, iadeler vbg. lojistik faaliyetlerdir.
Dağıtım Merkezi Distribution Center Ürünlere yönelik depolama, katma değerli işlemler, elleçleme, ambalajlama ve sevkiyatın yapıldığı lojistik depolardır.
Dağıtım Merkezi Hizmet Ücreti Distribution Center Fee / Mark-Up Dağıtım merkezinin yaptığı tüm lojistik faaliyetler için kg, palet vb. başına belirlemiş olduğu hizmet ücretidir.
Damping Dumping Bir malın pazar değerinin ve mâliyetinin altında satılması sonucu başka firmaların zarar görmesidir.
Dara Tare Taşıma kabının boş ağırlığıdır.
Dayanıksız Mal/Yük Perishable Freight Taşımalarda olabilecek gecikmelerde önemli ölçüde değer yitirebilen kargodur (Genellikle taze meyve ve sebze için kullanılır).
DDP Delivered Duty Paid (DDP) Belirtilen varış yerinde gümrük vergisi ödenmiş olarak yapılan uluslararası teslim şekli kavramıdır.
DDU Delivered Duty Unpaid (DDU) Belirtilen varış yerinde gümrük vergisi ödenmeksizin yapılan uluslararası teslim şekli kavramıdır.
Depo Warehouse Gereksinime bağlı olarak belirli bir süre için ürünlerin konulduğu kapalı ya da açık güvenlikli alandır.
Depo Birleştirme Centralization of Warehouse Her bir stok kaleminden daha az sayıda stok bulundurmak amacıyla farklı depoların birleştirilmesidir.
Depo Yönetim Sistemi Warehouse Management System Depoların; mal kabul, yerleştirme, stok yönetimi, sayım, işgücü yönetimi, toplama, ambalajlama, sevkiyat plânlama vbg. işlemlerinin barkod, RF terminalleri, otomatik malzeme taşıma sistemleri vd. çağdaş teknolojiler kullanarak yönetimini sağlayan yazılım sistemidir.
Depo Yönetimi Warehouse Management Depoların yönetilmesine yönelik olarak yapılan tüm depolama faaliyetlerinin genel adıdır.
Depolama Storage Bir malın kullanılmak ya da sevkedilmek üzere belirlenen koşullara uygun olarak stoklanması işlemidir.
Depolama Maliyeti Storage Cost Malın depolanması için kira, amortisman, işçilik, sigorta, genel giderler vbg. yapılan masrafların toplamıdır.
Depolama Plânı Storage Plan Depo içinde bulunan veya bulunması plânlanan malzeme cinslerini ve işgâl ettiği hacimleri gösteren kroki şeklinde ifâde edilmiş plândır.
Dış Kaynak Kullanımı Outsourcing Dış Kaynak Kullanımı, şirketlerin kendi temel (core) faaliyetlerine daha fazla odaklanmak, mâliyetlerini azaltmak, kaliteyi yükseltmek, verimliliğini artırmak, sabit mâliyetleri değişken mâliyetler hâline dönüştürmek, ilgili tedârikçinin uzmanlık, yatırım ve yaratıcılık gücünden yararlanmak, pazara tepki hızını yükseltmek amaçlarından bir veya birkaçından yararlanmak üzere, varolan şirket faaliyeti veya faaliyetlerinin gereğinde ilgili varlıkları ile birlikte üçüncü parti şirketlere devredilmesi sürecidir.
Doğrudan Mağazaya Teslim Direct Store Delivery Ürünün ilk sevkiyat noktasından satış noktasına doğrudan gönderilmesidir.
Doğrudan Sevkiyat Direct Shipment Ürünlerin bir depolama işlemi yapmaksızın müşteriye gönderilmesidir.
Doğrudan Teslimat Non-Stop Delivery Yükün herhangi bir yerde stoklanmadan müşterisine teslim edilmesidir.
Dökme Yük Bulk Cargo Bir ambalaj içinde olmayan yüktür.
Dönemsel Sayım Cycle Counting Stok doğruluğunu sağlamak amacıyla, stoğun belirli dönemlerde bir düzen içersinde sayılması ve kaydedilmesi işlemidir.
DWT Dead Weight Tonnage Bir geminin yük ve diğer ağırlıklar dahil taşıyabileceği en fazla ağırlıktır.
Tehlikeli Maddeler Dangerous Goods Uluslararası deniz organizasyonu tarafından belirlenen ve zararlı maddeler olarak sınıflandırılan maddelerdir.
Debuşe – Dikey Zeminden köprü table altına kadar olan yüksekliktir.
Debuşe – Yatay Köprü ayakları arasındaki açıklıktır.
Taşıma İrsaliyesi Delivery Note Eşyanın alıcısı tarafından imzalanacak olan, taşıyıcılar ve araba ile nakledilecekler tarafından kullanılan bir belgedir. Eğer gönderilen mallar düzgün bir sırada değilse, muhafaza edilmesi gerektiğinin belirtilmesi gerekmektedir.
Ordino Delivery Order Taşıyıcılar tarafından hazırlanan, malın alıcılarına kargonun teslimini, aynı zamanda bir yerden diğerine kargonun geçişini sağlayan bir belgedir.
Demiryolu Hamule Senedi Rail Consignment Note Demiryolu Hamule Senedi malların demiryolu ile taşınması halinde, demiryolu idaresince verilen bir makbuzdur (Örnek 8). Kıymetli evrak niteliğinde olmadığı için malların mülkiyetini temsil etmez, ciro edilemez ve yalnızca malların gönderilmek üzere demiryolu idaresine teslim edildiğini gösterir. Mallar alıcısına, taşıma acentasına müracaatında kismliğini ispat etmesi halinde verilir.
Demuraj Demiryolu/denizyolu taşımacılığı şartları çerçevesinde yükleme/boşaltma için müsaade edilen serbest süreyi, ki bu çoğunlukla 48 saattir, aşma halinde ödenecek ceza.
Demurrage Gemi veya vagonun yük almak veya boşaltmak için tayin olunan müddetten sonra alıkonulması, bunun için verilen para, tazminattır.
Deniz Konşimentosu Marine/Ocean Bill of Lading Deniz taşımacılığında belge konusu malların taşınmak üzere teslim alındığını ya da yüklendiği kanıtlayan belgedir.
Deray Vagonların raydan çıkması.
Destuffing Konteyner işinde konteynerin boşaltılmasıdır.
Diğer Taşıma Belgeleri Waybill Taşıma senetleri malın mülkiyetini temsil etmeyen, malların teslim alındığını gösteren makbuz niteliğindeki belgelerdir. Bu nedenle, taşıma senetlerinin ciro ve teslimi ile malların mülkiyeti devredilemez. Taşıma senetlerinin cirosu mümkün olmadığı için taşınan mallar, senette ismi yazılı gönderilene (alıcıya) teslim edilir.
Door-to-door Başlangıç yerinden alıcının ayağına teslim demektir. Karayolu ve konteyner taşımalarında en iyi şekilde yürütülmektedir.
Dry Cargo Sıvı olmayan kargo
Düzgün Hat Konşimentosu Liner Bill of Lading Bu konşimento aynı hat üzerinde tarifeli olarak, sürekli sefer yapan gemiler tarafından düzenlenir. Geminin uğrayacağı limanlar ve taşıma ücreti tarifeye bağlı olduğu için bu tür konşimentolar tercih edilmektedir. Aynı hat üzerinde çalışan gemi şirketleri birlik oluşturarak yükleme, boşaltma, navlun, istif gibi konularda ortak bir ücret belirlerler; buna “Liner Terms” denir. Düzgün hat konşimentoları ciro edilemez.
Ekonomik Sipâriş Miktarı (ESM) Economic Order Quantity (EOQ) Sipariş ve stok maliyetinin birlikte dikkate alınması sonucu elde edilerek tedarikçiye verilen sipariş miktarıdır.
Elde Bulundurma Mâliyeti Inventory Holding Cost Malzemenin stoklanması nedeniyle oluşan finasman, depolama, risk vbg. mâliyetlerdir.
Elde Bulundurmama Mâliyeti Stockouts Cost Talep olduğunda malzemenin stokta bulunmaması nedeniyle oluşan müşteri bekletme, kayıp satış, imaj kaybı vbg. mâliyetlerdir.
Elektronik İmza Elektronic Signature Elektronik veya grafik olarak oluşturulmuş, işlemlerin tamamlanması için yetki veren ve yalnızca o kişiyi temsil eden şekil, imza veya koddur.
Elektronik Veri Değişimi Electronic Data Interchange (EDI) Farklı yazılımlar arasında amacına uygun olarak gerçekleşen ve standart yapıda olan veri aktarımı veya paylaşımıdır.
Elle Toplama Sistemi Manual Picking System Depolarda ürünlerin elle toplandığı sistemdir.
Elleçleme Handling Depoda malzeme boşaltma, mal kabul, seçerek ayırma, teslim-tesellüm, paket açma, bölme, istifleme, yerleştirme, yerini değiştirme, yenileme-eksik tamamlama, toplama, ambalajma, yükleme vbg. işlemlerdir.
Emniyet Stoğu Safety Stock Tedârik süresi ve tüketim (satış) hızında olabilecek beklenmeyen durumlar sonucunda stoksuz kalma durumuna düşmemek için tutulan stok miktarıdır.
Envanter Inventory İşletmedeki tüm demirbaş ve stokların fiziksel ve/veya malî listesidir.
Envanter Kontrol Inventory Control Stokların sürekli veya periyodik olarak izlenerek, stok fazlalığı veya stok eksikliğine neden olmayacak şekilde ve belirlenmiş kurallara uygun biçimde sipârişlerin veya gereksinimlerin belirlenmesidir.
Envanter Yönetimi Inventory Management Kesin veya olası talepleri karşılamak amacıyla hammadde, yarı ürün, ürün ve yardımcı malzemelerin, işletmenin pazarlama, satış, üretim, tedârik, finansal durumu ile zaman, miktar, fiyat ve kalite ölçütlerine dikkat edilerek en uygun şekilde karşılanması, sipâriş ve güvenlik stoğu düzeylerinin belirlenmesi ve depolanmasıyla ilgili faaliyetlerin yönetimidir.
Etiketleme Labelling Etiket ile ürün tâkibi yapılan depolarda, ürünün depoya alınmadan önce ürüne uygulanan etiketleme (kodlama) işlemidir.
Emre Yazılı Konşimento  Konşimento kimin emrine düzenlenmişse mallar onun cirosu ile devredilir. Emre yazılı konşimentolar yükletenin emrine veya gönderilenin emrine düzenlenebilir. Eğer konşimentoda sadece “emre” (to order) ibaresi bulunuyorsa bu, konşimentonun yükletenin emrine düzenlendiği anlamına gelir. Konşimento yükletenin emrine düzenlendiğinde bankaya ibraz edilmeden önce ciro edilir.
ETA Estimated Time Of Arrival Tahmini varış tarihi
EUR.1 Dolaşım Bel gesi Movement Certificate EFTA Ülkeleri , Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamış olan diğer ülkeler ile ticarette ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile demir çelik ürünlerinde imzaladığı anlaşma kapsamı ürünlerin ticaretinde düzenlenen belgedir.
EX DEC “Shipper’s Export Declaration” anlamında bir terim.Göndericinin İhracat Beyannamesi.
İş Yerinde Teslim EXW Bildirilen fiyat ihracatçının ticari işletmesinde veya fabrikasında mallar alıcıya teslim edildiği zaman geçerlidir.
FEFO First Expiry First Out Genellikle depolamada kullanılan ve son kullanım tarihi önce olan malın ilk çıkacağını öngören kuraldır.
FIFO First In First Out Genellikle depolamada kullanılan ve ilk giren malzemenin ilk çıkacağını öngören kuraldır.
Fiktif Depo Fictive Bonded Warehouse Bir firmanın salt kendine ait malları depoladığı antrepo tipidir.
Filo Yönetimi Fleet Management Faaliyet kapsamı içindeki noktalar arasında malzeme, insan ve/veya hizmetlerin taşınmasında kullanılacak olan ulaştırma araçlarının bir merkez tarafından seçimi, rotalanması, yüklenmesi ve tâkibi gibi etkinliklerin tümüdür.
Fiziksel Dağıtım Physical Distribution Üretilen malların tüketicilere fiziksel olarak taşınması, depolanması, stok kontrollarının yapılması, ambalajlanması, bilgi iletişimi ve sipâriş işlemlerinin gerçekleştirilmesidir. Giden (outbound) lojistiğe karşılık gelen bir terimdir.
FOB Free On Board Satıcı ihraç işlemleri ve/veya gümrüklemesi bitmiş malların alıcının belirttiği zamanda adı belirtilen sevk limanında ve geminin küpeştesini aşkın olarak verdiği ve bu aşamadan sonraki tüm masraf ve risklerin alıcıya ait olduğu uluslararası teslim şekli kavramıdır.
Forklift Forklift/Lift Truck Açık ve kapalı alanlarda yükleme, boşaltma, taşıma, yerleştirme vbg. işlemler için kullanılan araçtır.
FAS FAS Limanda teslim
FCA FCA Bu taşıma şekli özellikle multimodel taşıma sistemlerinde kullanılmaktadır. Konteyner veya roll on-roll of gibi taşıyıcıya teslimdir.
FCL FCL Dolu konteyner yükü
FCL / FCL Tek yükleyici / alıcı.
FCL / Full Container Load Bir konteyneri tamamen dolduran yük.
FCL / LCL Tek yükleyici, birden fazla alıcı.
Feeder Service Büyük deniz gemilerinden küçük deniz gemilerine veya mavnalara veya bu olayın tersi olduğu zaman malların alınması veya teslimi olayıdır. Büyük gemilerden direk servis yapabilmek çoğu kez mümkün olmamaktadır.
FIATA FIATA Uluslararası Yük Taşıyıcıları Federasyon Birliğidir,
FIATA B/L FIATA B/L Üstteki federasyona ait bir taşıyıcı firma tarafından düzenlenen belgedir.
FILO  Free In – Liner Out Yükleme masrafları kiracıya, tahliye masrafları donatana aittir.
FIO FIO Yükleme ve boşaltmanın deniz taşıma fiyatı içinde yer almamasıdır.
Floating Policy Dalgalı sigorta poliçesi, sigortacı ve sigortalı arasında kalıcı bir sigortanın yapılmasıdır.
FOB FOB Gemi bordasında teslimdir.
Forwarding Agent                 (Or Forwarders) Satıcı, alıcı ve taşıyıcılar arasında bir aracı görevi yapan forwarderlar belirlenen prensipler çerçevesinde belgelerle belirtildiği üzere ön taşımayı veya gemiye yüklemeyi düzenlerler.
FPA Kısmi hasarın serbest bırakılmasıdır.
Freight Forwarder Taşıma işleri organizatörü
FSC / Fuel Surcharge Ek Yakıt Ücreti
Garanti Belgesi Certificate of Guarantee İthal edilen ve satış sonrası bakım-onarıma tâbi ürünler için bakanlıkça verilen ve ithalatı yapan firmanın satış ve satış sonrası hizmet taahütlerini içeren belgedir.
Geçici Kabul (Depo) Temporary Admision (Warehouse) Depoya gelen malzemelerin kesin kabulünden önce yapılan kabul işlemidir. Geçici kabule alınan malzemelere çeşitli kontrol işlemleri uygulanarak kesin kabul işlemine geçilir.
Gemi Bekleme Süresi Lay Time Geminin yük almak ve/veya boşaltmak için limanda beklemesi için izin verilen süredir. Bu süre zarfında gemiyi kiralayan kuruluşlar geminin beklemesinden dolayı gemi sahibine ek bir ödeme yapmaz. Ancak izin verilen sürenin aşılması durumunda çeşitli hesaplama ve iki taraf arasındaki anlaşmalara göre bir çeşit ceza olan demuraj ödenir.
Geri Dönüşlü Lojistik Reverse Logistics Tedârikçi/tedârikçilerden alınan malların müşteri/müşterilere yapılan teslîmat sonrası hasar, iade, red, ambalaj malzemelerinin geri kazanımı, kullanım süresi dolma, modası geçme, elden çıkarma, onarım vd. nedenlerle malların ve/veya ambalaj malzemelerinin müşterilerden orijin noktalarına geri götürülmesidir.
Geri Dönüşüm Mâliyeti Return Disposal Costs Kullanıldıktan sonra atılan veya geri dönüşümü olan ürünlerin geri gönderilmesiyle oluşan masraflardır.
Geri Taşıma Backhaulage Bir araç ile götürülen yüklerin bırakılarak, gidiş ve dönüş taşıma ücretinin birlikte düşünülerek, aynı araç ve aynı güzergâh kullanılıp, aynı yüklerin geri getirilmesi veya farklı yüklerin getirilmesidir.
Gezer Köprülü Vinç Crane Konteyner vb. yükleri kaldırma, taşıma ve yerleştirme amaçlı ekipmandır.
Global Teminat General Security Gümrükleme muameleleri sırasında, devletin haklarını (vergiler yönünden) garantiye almak amacıyla, birden fazla yapılacak işlemde kullanılmak üzere, işlemin yapılacağı Gümrük Müdürlüğü’ne hitâben düzenlenen teminattır.
Gönderici Shipper Ürünün taşınmasını talep eden taraftır.
Groston Gross Tonnage Geminin tüm kapalı alanlarının hacmidir. Geminin boyutları ile ilişkilidir.
Grupaj Groupage Bir taşıma aracı veya kabının birden fazla göndericiye tahsis edilmesidir.
Gümrük Beyannâmesi Customs Declaration Gümrük idâresine herhangi bir gümrük rejimi beyânında bulunulması gereken eşyalara ilişkin olarak, ilgili dokümanların hazırlanmasından sonra düzenlenen, firma yetkilileri tarafından ya da firma vekili gümrük müşaviri tarafından ilgili ülkeler gümrük mevzuatı uyarınca doldurularak imzalanan ve işlem görmek üzere gümrük idâresine sunulan, beyan sahibi olarak imzalayanlara hukukî ve cezaî sorumluluk doğuran, gümrük idârelerinin muayene-tespit işlemlerinde baz alarak üzerinde gümrük mevzuatının öngördüğü işlemleri yaptıkları yazılı beyanda kullanılan standart bir belgedir.
Gümrük Müşaviri Customs Broker, Customs Clearing Agent, Customs House Broker (CHB) İthalatçı ve ihracatçılar adına gümrüklerde iş tâkip etme yetkisine sahip kişi veya kuruluşlardır.
Gümrük Vezne Alındısı Customs Receipt Gümrükte yapılan her türlü ödemeyi gösteren ve malzemenin ithalatında kullanılan bir belgedir.
Güvenlik Stoğu Safety Stock Tedârik süresi ve tüketim (satış) hızında olabilecek beklenmeyen durumlar sonucunda stoksuz kalma durumuna düşmemek için tutulan stok miktarıdır.
Güzergâh Route İnsan, mal, araç, hizmet veya bilginin önceden belirlenmek üzere harekete başlangıç ve bitiş noktaları arasında izleyeceği yoldur.
Güzergâh Plânlama Route Planning Sipâriş, araç, iklim, işgücü, kapasite, hız, mâliyet, zaman vd. bilgilere göre güzergâhların belirlenmesi sürecidir
General average Gemiyi ve kargosunu korumak amacıyla yapılan gönüllü harcamalardır. Büyük avarya olarak isimlendirilir.
GÖZETİM BELGESİ Inspection Certificate Ticarete konu olan malın satış sözleşmesinde öngörülen koşullara uygunluğunu göstermek amacıyla bir gözetim şirketi tarafından hazırlanan belgedir.
GRI General Rate Increase Genel fiyat artışı.Genellikle bir konferansa üye deniz hat taşımacılarının genel taife üzerinde yaptığı zammı ifade eder.
Gross Weight Brüt ağırlık.Malların,paletlerin,konteynerin,paketlerin ve vagonların toplam ağırlığı.
Güverte Deck Güverte demektir, “under deck cargo” kargonun teknenin iç bölümlerine konulmasıdır. “On deck cargo” ise ambarın üst kısımına konulmasıdır. Tehlike anında ilk atılacak şey güverte üstündeki malzemeler olacağı için bu yüzden taşıyıcılar herhangi bir sorumluluğu kabul etmemektedirler.
Hamûle Senedi CIM Rail Consignment Note, Bill of Carriage Trenle yapılan taşımacılıkta kullanılan makbuz niteliğindeki belgedir. Kıymetli evrak özellğine sahip değildir.
Hareketli Kasa Swap Body Konteynerler gibi taşınan, ancak boyutları itibariyle farklı olan, özellikle intermodal taşımacılıkta kullanılan römork ve vagon şasilerine bağlanabilen metal yük kasalarıdır.
Hasar Damage Malzemelerin nakliyesi, depolanması, elleçlenmesi vd. işlemleri sırasında oluşan yırtılma, çatlama, kırılma, bozulma, deforme olma, ıslanma vbg. değer ve zaman kaybına neden olan zararların tümüdür.
Hasar Talebi-Hak İddiası Claim Üçüncü taraf lojistik şirketler aleyhinde, gerçekleştirdiği hizmetteki kusur nedeniyle oluşan hasarın karşılanması için ileri sürülen taleptir.
Hatalı Teslîmat Carrier’s Misdelivery Taşıyıcının sorumlu olduğu malı yanlış bir tarafa teslim etmesidir.
Hava Konişmentosu Airwaybill (MAWB & HAWB) Havayolu taşıma senedidir. I.A.T.A. üyesi havayolu taşıma şirketleri tarafından düzenlenir.
Havalimanı Kapasitesi Airport Capacity Havalimanından geçiş yapabilecek yolcu sayısı ve/veya yük miktarıdır.
Hızlandırma Expediting Malların hızlandırılmış bir şekilde normal kanallardan taşınmasıdır.
Hızlı Yanıt Quick Response (QR) Çağdaş Bilgi Teknolojilerinin kulanılarak çekme esaslı bir anlayışla sipârişten teslîmata olan sürenin en aza indirilmesidir. Amaç talebin en hızlı şekilde karşılanmasıdır.
Haiz Sahip. (Demiryollarında kullanılan bir terimdir vagon sahipliği anlamında kullanılır.)
Hamule Yük
Harbour Dues Liman imkanlarından faydalanmak için zorunlu vergilerdir.
Hat Yol
Haulage Karayolu taşımacılığıdır.
Haulage contractor Karayolu taşıyıcısı
Havayolu Taşıma Senedi Air Waybill Havayolu Taşıma Senedi bir makbuzdur ve kıymetli evrak niteliğinde değildir Hava konşimentosu da denilen bu belgenin ciro ve teslimi ile malların mülkiyeti devredilemez. Mallar düzenlenen senedin üzerinde alıcı olarak kimin adı yazılı ise ona teslim edilir.
Heavy Lift Changes Birim başına belli bir ağırlık limitinin üzerindeki parçaların yüklenmesi, boşaltılması ve hareket ettirilmesi için ilave ücretlerdir. Bu ücretler liman teçhizatı ve imkanlarına göre değişmektedir.
Hold Kargonun yerleştirildiği ticari gemilerin güvertelerinin altındaki ambardır.
Hususi Özel
IATA International Air Transport Association Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin kısaltması olup, havayolu taşıyıcı ve aracı şirketleri temsil eder.
IMCO “Internatıonal Maritime Consultative Oraganization” için kısaltma.Uluslararası Denizcilik Danışma Organizasyonu.Tüm ülkelerin katıldığı,tehlikeli mallar,dökme yük ve genel denizcilik kuralları hakkında tavsiye kararları alan forum.
IMO IMO (önceden IMCO) Uluslararası Denizcilik Organizasyonu. Organizasyonun görevleri arasında tehlikeli maddelerin sınıflandırılması, uyulması gereken kuralların tesbit edilmesi, ticari ülkelerin taşımacılıkla ilgili kurallarının yayınlanması yer almaktadır.
Uluslararası Teslim Şekilleri Incoterms Uluslararası Ticaret Odasının ticari terimlerin yorumlanması ile ilgili yayını
İade İşlemleri Mâliyeti Return Processing Cost Onarım, yenileme, fazlalık, eskime, yaşam süresinin dolması, sorunların teşhisi, ürünlerin değiştirilmesi, ekolojik etmenler gibi nedenlerden dolayı oluşan iade işlemlerinin mâliyetidir.
İade Ürün Elleçlemesi Return Goods Handling Müşteriden tedârikçiye geri gönderilen ürünleri içeren işlemlerdir.
İade Ürün Yetkisi Return Product Authorization Genellikle “Garanti/Geri Dönüşüm” bilgisini de içeren, şirketin orijinal ürünleri ile iade nedenlerini tanımlama yetkisidir.
İhracat Export  Malların içinde bulunulan ülkeden bir başka ülkeye gönderilmesi yolu ile oluşan ticarettir.
İhracat Bildirim Formu Export Declaration Form İhracatçı tarafından devlete verilen ve ihraç ürünleri hakkında temel bilgiler içeren bir formdur.
İhracat Sübvansiyonları Foreign Subsidies İhracatçı şirketlerin dış pazarlardaki rekâbet gücünü artırmak için devletten aldığı hibe, vergi iadesi, devlet olanaklarının ucuz veya ücretsiz kullanımı gibi haklardır.
İntermodal Taşımacılık Intermodal Transportation Aynı taşıma aracı veya kabı ile iki veya daha fazla taşımacılık modu kullanılarak yapılan ve mod değişimlerinde araç veya kap içindeki yüklerin herhangi bir elleçlemeye tâbi tutulmadığı taşıma şeklidir.
İrsaliye Dispatch List Malların nakli sırasında vergi mevzuatı bakımından kontrol edilebilmesi amacıyla, ticarî emtianın bir yerden başka bir yere nakli sırasında düzenlenmesi ve malla birlikte bulundurulması zorunlu olan belgedir.
İstifleme Stowing Hacmi dikey yönde kullanmak amacıyla malzemelerin üst üste yığılmasıdır.
İş Yerinde Teslim Exworks EXW – İŞYERİNDE TESLİM (… olarak belirtilen yer) “İşyerinde Teslim”, malların satıcı tarafından satıcının kendi kuruluşunda (imalathane, fabrika, depo vb.) alıcı için hazır hale getirilmesiyle satıcının yükümlülüklerinin sona ermesini ifade eder.
İthalat Import Malların bir başka ülkeden, içinde bulunulan ülkeye getirilmesi yolu ile oluşan ticarettir.
İzleme Tracking and Tracing Yük, araç ve kap hareketlerinin, bir merkezden izlenerek kaydedilmesidir.
İkinci Kaptan Makbuzu Mate’s Receipt Uluslararası ticarette az rastlanan bir belgedir ve sadece malların gemiye yüklendiğini gösterir. Bu belgenin daha sonra kaptan tarafından deniz konşimentosu ile değiştirilmesi gerekir. Kıymetli bir evrak niteliğinde değildir.
İzleme Tracking and Tracing Yük, araç ve kap hareketlerinin, bir merkezden izlenerek kaydedilmesidir.
Jettison Tehlike anında gemiyi hafifletmek amacıyla eşyanın denize atılması
Joint Cargo Birleştirilmiş kargo
Kablosuz Ağ Wireless Network RF teknolojisi kullanarak ve kablo gerektirmeyen ağlardır.
Kabotaj Cabotage 1.Bir ülkenin kendi ülkesi içinde taşımacılık yapma yetkisini sadece kendi bayrağını taşıyan taşıyıcılara vermesidir. 2. Karayolu taşımacılığında ticarî araç sürücülerinin başka ülkelerde çalışma hakkıdır.
Kabul Belgesi Acceptance Âmir banka tarafından alınan ve üzerinde yazılı miktarın belirtilen tarihte ödeneceğini gösteren belgedir.
Kablosuz Ağ Echelon Inventory Müşteri gereksinmelerini karşılamak üzere tedârik zinciri boyunca aynı ürün için oluşturulan ardışık stoklardır.
Kabotaj Truck Şasisi, farklı amaçlı şasi üstü ekipman veya kasa monte etmeye uygun, en az iki dingilli motorlu kara taşıt aracıdır.
Kabul Belgesi Truck Trailer Bir kamyon ve taşıyacağı yükün özelliklerine uygun bir şekilde îmal edilen römorktan oluşan, yük taşıma amaçlı karayolu taşıma aracıdır.
Kademeli Stok Kanban  Tam Zamanında Üretim/Dağıtım sistemlerinde gereksinim duyulan malzemenin, gereksinim duyulduğu zaman ve miktarda teminini sağlayacak şekilde üzerinde bilgi taşıyan karttır.
Kamyon Capacity Belirlenmiş koşullar altında, süre veya başka ölçütlere göre elde edilebilecek en yüksek üretim (çıktı) miktarıdır.
Kamyon Römork Cargo Taşınan mal veya eşyadır.
Kanban Freighter Salt kargo amaçlı kullanılan ve yolcu taşımayan uçaklardır.
Kapasite Carnet Satılmayan ve bu nedenle gümrük vergisi ödenmesi gerekmeyen bagaj, fuar/konser malzemesi gibi yükler için kullanılan bir dokümandır. Tüketim malları veya dayanıksız mallar için kullanılamazlar.
Kargo Value Added Productivity Per Employee İşçilik başına yaratılan katma değeri ifâde etmekte olup, yaratılan katma değerin, toplam işçilik adam-saatine bölünmesi ile elde edilir.
Kargo Uçağı Value Added Operations Depolarda müşteri talepleri üzerine yapılan etiketleme, ambalajlama, katlama, ısı ölçme, aktarma, karıştırma, birleştirme, ayırma, paletleme hafif montaj, iade işlemleri, imha, barkod işlemleri, bakım-onarım işlemleri vb. gibi işlemlerdir. Her bir işlem ürün üzerinde bir katma değer sağlar ve bu işlemler fiyatlandırılır.
Karne Pilot Liman alanlarını, boğazları ve/veya kanalların deniz trafiğini ve özelliklerini çok iyi tanıyan ve bu nedenle gemilerin güvenli bir şekilde manevra yapmasını sağlayan, gemiye küçük deniz araçları ile getirilen ve işi bittikten sonra gemiden ayrılan kaptanlardır.
Katma Değerli İşçilik Verimliliği Combined Transportation Taşımanın başlangıç ve bitiş aşamalarında karayolunun kullanıldığı ve aradaki uzun mesafeli taşımanın demir veya deniz yolu ile yapıldığı taşımacılık şeklidir.
Katma Değerli İşlemler Full Bir taşıma aracı veya kabının bir göndericiye tahsis edilmesidir.
Kılavuz Kaptan Bill of Lading (BL) Üzerinde taşınan yükün içeriği ile ilgili bilgiler bulunan yük taşıma senetidir (Hatalı olarak günlük hayatta “konşimento” olarak kullanılmaktadır).
Kombine Taşımacılık Consignee Malların teslim edildiği taraftır.
Komple Consolidation Küçük miktarlı yüklerden büyük yükleme partileri oluşturarak taşımacılıkta ölçek tasarrufu sağlanmasıdır
Konişmento Container Her türlü atmosferik koşullara dayanıklı olan, özellikle intermodal taşımacılıkta kullanılmakta olan, kolay elleçlenebilen ve üstüste istiflenebilen standart metal yük kasalarıdır.
Konsinye Alıcı Conveyor Malzemenin sürekli olarak taşınmasını sağlayan; yatay, dikey veya eğimli bir şekilde hareket edebilen taşıyıcı sistemlerdir.
Konsolidasyon Quotas İthal edilen malların miktarlarını, kontrol altında tutulması amacıyla uygulanan sınırlandırmalarıdır.
Konteyner Container Uluslararası kurallara ve mevzuata göre açılan akreditiflerde sevk belgelerinin, bu belgelerle birlikte sunulan poliçenin ithalatçının bankası veya muhabir bankaca kabulünü takiben serbest bırakılarak bedellerin poliçe vadesinde ödenmesine imkan veren bir ödeme şeklidir.
Konveyör Conveyor İhraç edilen malın bedelinin malın ithalatçı tarafından teslim alınmasından ve poliçeyi kabul etmesinden sonra poliçe vadesinde ödemenin gerçekleştiği bir ödeme şeklidir.
Kotalar Quotas İthal edilen malların miktarlarını, kontrol altında tutulması amacıyla uygulanan sınırlandırmalarıdır.
Kabul Kredili Akreditif Bankanın sevk belgelerini bu belgelere ekli poliçenin ithalatçı tarafından kabulünü takiben ithalatçıya teslim etmesinden sonra poliçe vadesinde mal bedelinin ihracatçıya ödendiği bir ödeme şeklidir.
Kabul Kredili Mal Mukabili Road Waybill Malların nakliyeci firma tarafından istenilen yere taşınmak üzere teslim alındığını gösteren belgedir.
Kabul Kredili Ödeme Combined Bill of Lading Belgeye konu malların taşımasında birden fazla taşıma aracı sözkonusu olduğu durumlarda taşıyıcı tarafından yükletene verilen ve malların teslim alındığı yerden varış yerine kadar taşınacağını gösteren belgedir.
Kabul Kredili Vesaik Mukabili Tren dizisi
Karayolu Taşıma Belgesi Short Form/Blank Back B/L Kısa konşimentoların özelliği bütün taşıma şartlarının konşimento üzerinde gösterilmemesidir. Günümüzde birçok ülkede bu tür konşimentolar oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Taşıma şartlarının bir kısmı veya tamamı kısa konşimentoda yer almadığı için nakliyat firması veya acentası adına basılmış ve üzerinde taşıma şartları yeralan konşimentolardan farklıdır.
Karma Taşıma Belgesi Packing List İhraç edilecek ürünlerin ambalajı, her bir kutu, balya veya çuvalın içinde neler olduğu ve yüklemeye konu kolilerin boyutları ve ağırlığı gibi detaylı bilgiler içeren listedir.
Katar Consular Invoice İhracatçı firmanın malını ihraç edeceği ülkenin konsolosluğundan temin edeceği boş fatura formunu doldurarak konsolosluğa tasdik ettiği faturalardır.
Kısa Konşimento Container B/L Malların konteyner denilen büyük, kapalı ve taşınabilir kasalar içerisinde taşınması halinde düzenlenen konteyner konşimentoları da deniz konşimentoları grubuna girer. Gemi şirketleri ya da yetkili acentaları tarafından düzenlenir.
Koli/Ambalaj Listesi Last In First Out (LIFO) Genellikle depolamada kullanılan ve son giren malzemenin ilk çıkacağını öngören kuraldır.
Konsolosluk Faturası Port Yüklerin ve yolcuların aktarılması hizmetlerini sunan, diğer limanlarla bağlantıları sağlayan farklı taşımacılık türlerinin kesişim noktasıdır.
Konteyner Konşimentosu Logistics Satınalama, ithalat, ihracat, depolama, elleçleme, stok kontrol, nakliye, araç-kargo takibi vbg. faaliyetlerin tümüdür.
LIFO Logistics Costs Lojistik operasyonlar sırasında oluşan navlun, depolama, hasar ve kayıp, geç teslîmat, bilgi-işlem ve iletişim, stok bulundurma, âtıl kapasite kullanımı vbg. mâliyetlerdir.
Liman Logistics Optimization Lojistik faaliyetler ve sistemlerin analizi, yöneylem araştırması, istatistiksel karar verme vbg. yaklaşımlar kullanılarak modellenmesi, kurulan modellerin testlerinin yapılması ve öngörülen amaçlar doğrultusunda uygun çözüm seçeneklerinin elde edilmesidir.
Lojistik Logistics Management Müşteri gereksinmelerini karşılamak üzere, üretim noktası ve tüketim noktaları arasındaki mal, hizmet ve ilgili bilgilerin ileri ve geri yöndeki akışları ile depolanmalarının etkin ve verimli bir şekilde planlanması, uygulanması ve kontrolunu kapsayan tedârik zinciri süreci aşamasıdır.
Lojistik Mâliyetleri Parti Büyüklüğü Bir sipârişe karşılık gelen ürün miktarıdır.
Lojistik Optimizasyonu Return to Origin İthal edilen malzemenin niteliklerine uygun olmadığı durumlarda ithalatçı firmanın malzemeleri ihracatçı firmaya iade etme işlemidir.
Lojistik Yönetimi Receiving Depoya gelen malzemenin kabul edilmesi işlemidir. İşlem, yükün boşaltılarak mal kabul alanına alınması, kayıtlı bilgilerle fiziksel bilgilerin karşılaştırılması, malın depoya alınması ve kaydının tutulması işlemlerini içerir.
Lot Size Material Requriments Planning (MRP) Talep Tahminleri ve/veya Sipârişler ya da Ana Üretim Programını karşılamak üzere, ürün ağaçları, temin süreleri, stoklar, parti büyüklükleri (lot size), daha önce açılmış iş ve satınalma emirlerini dikkate alarak net malzeme gereksinmelerinin belirlenmesidir.
L / C NO Akreditif numarası.
Lay-Day Bir teknenin yükleme ve boşaltılması için izin verilen zaman
LCL LCL Konteyner yükünden daha az yük olması
LCL / FCL Birden fazla yükleyici / tek alıcı.
LCL / LCL Birden fazla yükleyici / birden fazla alıcı
LCL / Less Container Loaded Birden fazla yükleyici / alıcı.
Konteyner Yükünden Az LCL / Less Than Container Load Bir konteyneri doldurmayan yük. Parsiyel yükleme.
Legalized Invoice Satıcının kendi hazırladığı başlıklı formlar üzerine hazırlanan fatura. Bazı ülkelerde gümrük işlemleri sırasında gerektiğinde konsolosluk tarafından onaylanması gerekmektedir.
Akreditif Letter Of Credit Kısaca L/C olarak adlandırılan kredi mektubudur veya bankalar tarafından yayınlanmakta ve alıcı ile satıcı arasında aracılık yapmaktadır.
LIFO / Liner In – Free Out Yüklemede masraflargemi sahibine (donatan), tahliyede masraflar kiracıya ve alıcıya aittir.
Lift-Can Metalik konteynerlere göre daha büyük fakat tahtadan yapılma ve genellikle mobilyaların naklinde kullanılan bir kutudur.
Lighter Gemi boyunca yerleşen ve kargonun yüklenmesini veya boşaltılmasını sağlayan mavnaya denmektedir.
Lighterage Mavna Ücreti
LILO / Liner In-Liner Out Yükleme ve boşaltma giderleri armatör tarafından karşılanır.
Liner In Yükleme masrafları donatana aittir.
Line Out Boşaltma masrafları donatana aittir.
Longshoreman Gemi boşaltma ve yükletme gibi liman işlerinde kullanılan işçi.
Mahrece İade Materials Handling System Malzeme ve ürünlerin fiziksel olarak taşınması sırasında kullanılan donanımlardır. Örneğin konveyör, forklift, vinç, elle taşıma araçları vbg.
Mal Kabul Materials Management Bir şirket içindeki tüm malzemelerin kodlama, ihtiyaç plânlama, stok kontrolu, taşıma, depolama vbg. faaliyetlerini içeren yönetimidir.
Malzeme Gereksinimlerinin Plânlanması Certificate of Origin Malzemenin üretildiği veya gördüğü işlem nedeniyle üretilmiş sayıldığı yeri (ülkeyi) belirten belgedir.
Malzeme Taşıma Sistemleri Country of Origin Bir nesnenin yetiştirildiği, çıkarıldığı veya îmal edildiği ülkedir.
Malzeme Yönetimi Seasonal Stock Bir mevsim başlamadan önce mevsim boyunca oluşacak tüketimi karşılamak üzere tutulan stoktur.
Menşe-i Şahadetnamesi Mobile Warehousing Müşteri hizmet düzeyi ve devri yüksek olan yiyecek-içecek gibi malların, özellikle yoğun satış dönemi veya saatlerinde belirli noktalarda mobil araçlar üzerinde bulundurulmasıdır.
Menşe-i Ülkesi Inspection Depolama veya Gümrük noktalarında malzemenin iç ya da dış görevliler (üçüncü şahıslar) gözetiminde gerektiğinde numûne alınıp analiz edilerek kontrol edilmesi (nicelik ve niteliklerinin belirlenmesi) işlemidir.
Mevsimsel Stok Muhabir Banka Alıcının çalıştığı âmir bankanın kabul ettiği akreditifleri ilettiği ve satıcının çalıştığı bankadır.
Mobil Depoculuk Multimodal Transportation Yüklerin birden fazla taşımacılık (kara, hava, deniz, demir yolu) türünün ardışık olarak kullanılarak taşınmasıdır.
Muayene Freight Charges, Freight Rates Uluslararası taşıma için istenen ücrettir.
Muhabir Banka Delivery Order Malzeme nihaî noktaya geldikten sonra gümrükten çekilebilmesi için ithalatçıya verilen belgedir.
Multimodal Taşımacılık Automated Storage and Retrieval System (AS/RS) Malzemenin depodaki yerine yerleştirilmesi ile depolandığı yerden alınarak sevkedilmesi işlemlerinin bilgisayar kontrollu donanımla gerçekleştirilmesidir.
Mal Mukabili Ödeme Cash Against Goods İhraç edilen malın bedelinin malın ithalatçı tarafından teslim alınmasından sonra ödendiği ödeme şeklidir. İhracatçı malını sevk ettikten sonra, sevkiyata ilişkin vesaiki doğrudan veya bedelsiz teslim edilmek kaydıyla bir banka aracılığı ile ithalatçıya gönderir. İhracatçının en çok risk üstlendiği ödeme şeklidir. Mal bedelinin ödenmesi malların teslim alınmasından sonra gerçekleştiğinden, mal bedelinin ödenmemesi riski mevcuttur.
Manifesto Manifest Manifesto.Taşıyıcı ve acentesi tarafından hazırlanan detayların listesini gösteren belgedir.Gemideki toplam kargonun özet detaylarıdır.Genellikle gümrük amaçlı kullanılır.
Markings Paketler ve kutular üzerine yapıştırılmış, gönderilen malı tanımlamaya yarayan sembol, harfler ve şekillerdir.
Measurements Paketlerin yükseklik, uzunluk ve genişliğini veren ölçümlerdir. Genellikle paketin veya gönderilen yükün hacmini bulmak için kullanılır.
Mersule Demiryollarında gönderilen eşya
Mevrude Demiryollarına gelen eşya
Minumum Freight Ufak bir yükün taşınması için taşıyıcılar tarafından alınacak en az miktardaki ücret
Mutabele Demiryollarındaki taşımalardaki düzensizlik
Otomatik Stok Kaydı Düşümü Backflushing Gerçekleştirilen üretim miktarına göre o üretim için malzeme gereksiniminin ürün ağaçlarından yararlanarak hesaplanıp sözkonusu malzeme stoklarından otomatik olarak düşülmesidir.
Nakliyeci Makbuzları Nakliyeci makbuzları taşıma komisyoncuları tarafından düzenlenen taşıma belgeleridir. Taşıma işleri komisyoncuları, bir ücret karşılığında kendi adlarına ve bir başkası hesabına eşya taşıtmayı meslek edinen nakliye firmalarıdır.
Nama Yazılı Konşimento Bu tür konşimentolar nadiren kullanılır; doğrudan doğruya gönderilenin adına düzenlenen konşimentolardır. Bunlar ciro edilemez, namına konşimento düzenlenen kişi konşimentoyu ve dolayısıyla konşimentonun temsil ettiği malları ancak yazılı olarak alacağın temliki yolu ile devredebilir.
Navlun Faturası Freight Invoice Navlun satıcı tarafından ödendiğinde düzenlenen taşıma ücretini de gösterir faturadır. Navlun tutarı mal bedeline dahil veya ayrı olarak gösterilebilir.
Navlun Sözleşmesine Dayalı Konşimento Charter Party B/L Navlun sözleşmesi, taşıyan ile taşıtan arasında yapılan bir sözleşmedir. Bu sözleşme ile taşıyan, bir ücret karşılığında, gemiyi kısmen ya da tamamen taşıtana tahsis ederek veya etmeksizin malı bir yerden başka bir yere deniz yolu ile taşımayı yükümlenir.
Negotiable Bir mala veya değere konu olan bir belgenin ciro edilebilir olduğunu gösterir.
Non Negotiable Malın konusu olmayan bir doküman veya ciro edilebilir bir belgenin sureti non negotiable bir belgedir. (Havayolu faturası ciro edilemez bir belgedir)
Notify Address Konişmentoda isim ve adres yerine malın alıcısının isminin yer almadığı fakat eşyaların varış yerinde taşıyıcının acentası tarafından kime gönderileceğinin belirtilmesidir.
On Behalf Of Yükleyici adına başka birinin yüklemesi.
Outturn Report Boşaltma limanında oluşturulan ve bir tekneden boşaltılacak olan malların listesidir.
Otomatik Depolama ve Çekme Sistemi Idle Stock Belirli bir süre boyunca hiç tüketimi olmayan ürünlerdir.
Otomatik Stok Kaydı Düşümü Prepaid 1.Önceden ödenmiş anlamına gelir. 2.Bir denizyolu taşımacılığı terimi olup, gönderen tarafından masrafların karşılanacağını belirtir.
Ordino Automatic Identification System Bir nesnenin kimliğini elektronik yoldan tanımlayan ve bu veriyi işleyerek bilgi hâline dönüştüren teknolojidir.
Otomatik Tanımlama Sistemi Advance Shipment Notice (ASN) Malzemenin depoya gelmeden önce mal girişini kolaylaştırmak amacıyla bilgisinin temin edilmesidir. Firma, marka, model, tarih, miktar vb. bilgileri içeren doküman; EDI, e-posta, faks ya da telefonla verilebilir. Bu bilgilerin malzeme girişinden önce işlenmesi, fiilî mal girişi sırasında mal kabul hızını artırır.
Ölü Stok Fictive Bonded Warehouse Bir firmanın salt kendine ait malları depoladığı antrepo tipidir.
Ön Ödeme Manifest, Summary Declaration İthal ve ihraç edilecek eşyanın gümrüğe geldiğini gösteren bir belgedir. Manifestolar nakliyeciler tarafından eşya konişmentosuna göre doldurularak ilgili gümrüğe verilir.
Ön Sevk İhbarı Packing Malzemenin uygun miktar, güvenlik vbg koşullara göre ambalajlanmasıdır.
Özel Antrepo Packaging Materials Ürünlerin taşınması ve depolanması sırasında zarar görmesini veya zarar vermesini önlemek amacıyla kullanılan malzemelerdir.
Özet Beyân Pallet Depolama ve sevkiyatta kullanılan, çeşitli malzemelerden üretilen ve malın üzerine konulduğu platformdur.
Özel Menşe Şahadetnamesi Certificate of Origin Genel Preferanslar sisteminin sağladığı tavizli gümrük oranlarından yararlanılması için preferans tanıyan ülkelere yapılacak ihracatta düzenlenen menşe şehadetnamesidir.
Paketleme Pallet Pools Bir grup firmanın paletlerini aralarında paylaştıkları sistemdir.
Paketleme Malzemeleri Palletizing Malın, sevkiyatı ve depolanması için paletlerde istiflenmesidir.
Palet Break Bulk Cargo Buğday, kömür gibi dökme yük formunda olmayan ve konteyner içine konulamayan, genel yük olarak da tanımlanabilen, farklı paket tipinde olabilen parsiyel yüklerdir.
Palet Havuzları Partial Bir taşıma aracı veya kabının birden fazla göndericiye tahsis edilmesidir.
Paletleme Periodic Stock Review Method Stok düzeylerinin hafta veya ay gibi periyodik zamanlarda kontrol edildiği stok kontrol yöntemidir.
Parça Yük Cash in Advance Alıcının parayı peşin ödeyerek; malın ulaşmaması, bir kısmının gönderilmesi, hasarlı mal ulaşımı ve bunun gibi bazı problemlerin oluşma riskini kabul etmesi durumudur.
Parsiyel Policy Sigorta akdinin yapılmış olduğunu ve akdin karşılıklı olarak koşullarını (her iki tarafın haiz olduğu hak ve borçları) gösteren yazılı bir sözleşmedir.
Periyodik Stok Kontrol Yöntemi Insurance Premium Sigorta poliçe ücretidir.
Peşin Ödeme Promotion Stock Pazarlama kapsamında yapılan promosyon (indirimli satış, hediyeli satış vb.) durumlarında oluşabilecek fazla satışlar için bulundurulan stoktur.
Poliçe Radio Frequency Identification System (RFID) Etrafında anten sarılı olan bir mikroçip ve bir okuyucudan oluşan otomatik tanıma sistemidir.
Prim Shelf, Rack Depolarda düzeni sağlamak ve malı korumak amacı için kullanılan donanımlardan biridir.
Promosyon Stoğu Stage/Ramp Malzemenin depoya alınma veya depodan sevkedilme işlemlerini kolaylaştırmak üzere kullanılan alandır.
Palet Pallet Sağlam tahtadan yapılmış, forklift ile taşınmaya müsait bir paketleme aracıdır.
Particular Average Eşya hasarı demektir
Payload Demiryolu, karayolu veya havayolu ile yapılan taşımada yerleştirilen kargonun toplam ağırlığı.
Pick Up Bir yüklemeye konu olan kargonun yükleyicinin fabrika veya deposundan kamyon ile teslim alınması.
Place Of Delivery Yükün en son boşaltıldığı yer.
Place Of Receipt Yükün ilk yüklendiği yer.
Port Of Discharge Yükün son boşaltıldığı liman.
Port Of Loading Yükün yüklendiği liman.
Pre Carriage Satıcının deposundan yükleme limanına kadar yapılan ön taşıma
Primaj İhracat navlun bedelinden acentenin aldığı komisyondur.
Proforma Fatura Proforma Invoice Satıcı tarafından alıcıya gönderilen bir satış teklifi ya da ön fatura niteliğindedir.
Radyo Frekanslı Tanıma Sistemi (RFID) Random Storage Policy Ürünlerin hangi stok alanına depolanacağı kararlarını operatörlere ve/veya bir yazılım sistemine bırakan ve rassal depolamaya izin veren politikadır.
Raf Wireless Wide Area Network (WWAN) Tracking System Motorlu araca monte edilmiş bir Mobil Araç Terminal Seti ekipmanını kullanarak, araçların konum bilgilerinin, periyodik olarak tâkibinin yapıldığı merkeze RF bazlı (GSM, Mobitex, Telsiz) sistemler üzerinden aktarılarak tâkibine, kontroluna ve yönetilmesine, ayrıca ekran-klavye birimi ile donanmış olanların merkez ofis ile karşılıklı olarak veri haberleşmesine olanak sağlayan sistemin bütünüdür.
Rampa Radio Frequency Terminal Radyo Frekansı teknolojisini kullanarak ilgili verilerin bilgisayara iletimini sağlayan aygıttır.
Rassal Depolama Politikası Milk Run Bir araç tarafından bir program çerçevesinde çeşitli noktalardan aynı veya farklı yüklerin alınarak bir veya birden fazla noktaya teslim edilmesi ve teslîmatlar sırasında boş kapların toplanması veya tüm teslîmatlar tamamlandıktan sonra ters güzergâh izlenerek boş kapların toplanarak geri getirilmesi sistemidir.
RF Sistemler Üzerinden Araç Takip Sistemi Tugboat Büyük gemilerin, liman alanlarında hızlı ve güvenli bir şekilde manevra yapmasına yardımcı olan motorlu deniz aracıdır.
RF Terminal Roll-on/roll-off (RO/RO) Yük aracı taşımacılığında kullanılan gemidir.
Ring Sefer Trailer Kamyon tarafından çekilen ve taşıyacağı yükün özelliklerine uygun bir şekilde îmal edilen, yük taşıma amaçlı karayolu taşıma aracıdır.
Romörkor Dedicated Storage Policy Her ürünün kendisi için ayrılmış özel bir alana depolanması politikasıdır.
Ro-Ro Gemisi Fixed-Order-Interval System Sipârişlerin sabit zaman aralıklarında verildiği ama sipâriş miktarının fiilî stok düzeyine bağlı olarak değiştiği sistemdir.
Römork Sanitary Certificate Gıda taşımalarında sıklıkla kullanılan ve taşınan malın hijyenik koşullarda olduğunu belgeleyen bir dökümandır.
Radyasyon Analiz Belgesi Radiation Certificate Tarım ürünlerin kabul edilebilir orandan fazla radyasyon içermediğini veya radyasyonsuz olduğunu kanıtlayan belgedir.
RAG RAG Sınırlı konular rehberi, havayolu ile taşımada IATA tarafından tehlikeli maddelerin kabul koşulları ve taşınması, etiketlenmesi, paketlenmesi gibi konuları içeren bir yayındır.
RAG Decleration Satıcı tarafından imzalanan ve tamamlanan suret şeklinde hazırlanan bir deklarasyon belgesidir.
Reddiyat Trenin ya da vagonların kabul edilmemesi – geri verilmesi.
Reefer Reefer Soğuk hava konteyneri
Restricted Cargo Tehlikeli maddeler veya taşınması belirli kuralların yerine getirilmesiyle mümkün olabilecek kargodur.
Revizör Vagon teknisyeni
Right Of Recourse Hatalı bir duruma karşı tazminat için talep hakkıdır. Malın alıcıları hatalı taşıma olayında kayıtlı itiraz mektubunu göndererek sigortacıların itiraz hakkını saklı tutmak zorundadırlar.
Rödevans Vagon kira ücreti
Sabit Depolama Politikası Available to Promise (ATP) Geleceğe yönelik satış sipârişlerinin ne zaman karşılanabileceğini gösteren plânlanan stok miktarlarıdır. Amacı; yeni bir sipârişin öngörülen zamanda karşılanıp karşılanmaması kararına yardımcı olmaktır.
Satınalma Purchasing İstenen kalite, zaman ve miktarda, uygun fiyatta, uygun bir teslîmat ve ödeme plânı ile mal veya hizmetlerin mülkiyetinin satıcıdan alıcıya geçmesidir.
Sağlık Sertifikası Physical Counting Depo giriş ve çıkışları durdurularak depodaki malzemelerin belirli bir düzen içinde sayılması ve kaydedilmesidir. Genel olarak yılda bir ya da iki kere uygulanır.
Semi-Treyler Semi-Trailer Bir çekici araç tarafından çekilen ve taşıyacağı yükün özelliklerine uygun bir şekilde îmal edilen, yük taşıma amaçlı karayolu taşıma aracıdır. Türkiye’de yanlış olarak römork yerine dorse sözcüğü kullanılmaktadır. Yaygın olarak yapılan bu yanlış kullanımın nedeni, bu sözcüğe esas teşkil eden DORSEY’in, ülkemize ithal edilen ilk römorka ait marka olmasıdır.
Satınalma Foreign Trade Zone (FTZ) Malları gümrük geçiş iznine kadar gümrüklenmemiş konumda tutabilmek için, Birleşmiş Milletler Gümrük Hizmeti kontrolu altında, genelde liman ve havaalanlarının bir bölümüne ya da yakınına kurulmuş bölgedir.
Sayım Advice of Shipment Malın sevkinin gerçekleşmiş olduğunu alıcıya bildiren ihbardır.
Semi-Treyler Dispatch List Malların nakli sırasında vergi mevzuatı bakımından kontrol edilebilmesi amacıyla, ticarî emtianın bir yerden başka bir yere nakli sırasında düzenlenmesi ve malla birlikte bulundurulması zorunlu olan belgedir.
Serbest Bölge Foreign Trade Zone (FTZ) Malları gümrük geçiş iznine kadar gümrüklenmemiş konumda tutabilmek için, Birleşmiş Milletler Gümrük Hizmeti kontrolu altında, genelde liman ve havaalanlarının bir bölümüne ya da yakınına kurulmuş bölgedir.
Sevk İhbarı Balance to Ship Sevkedilecek bir sipârişin gönderilen ve kalan miktarlarını gösteren dengedir.
Sevk İrsaliyesi Class Based Storage Policy Ürünlerin hareketlerine göre sınıflandırıldığı ve bu sınıflar için ayrı stok alanlarının bulundurulduğu depolama politikasıdır.
Sevkiyat Shipment Taleplerin (sipârişlerin) belirli ölçütlere göre tasnif edilerek (sevk günü, yeri, yükleme aracı, rotası, miktarı vb.) ilgili resmî evraklarla talep edilen yerlere ulaştırmak üzere depodan çıkarılması işlemidir.
Sevkiyat Dengesi Order Selection ; Order Picking Malzemelerin müşteri talebi doğrultusunda gönderilmek üzere bulunduğu depodaki lokasyonlardan toplanması işlemidir.
Sınıflandırılmış Depolama Politikası Cube Per Order Index (COI) Ürünün stoklama alanının/hacminin, sipâriş sayısına oranıdır. Bu değeri daha az olan ürünlerin, yükleme/boşaltma noktalarına daha yakın olan stok alanlarına yerleştirilmesiyle malzeme taşımalarında avantaj sağlanabilmektedir.
Sintine Order Consolidation Profile Farklı müşteriler tarafından sipâriş edilen aynı ürünlerin birleştirilerek karşılanması faaliyetidir. Sözkonusu sipârişlerin bâzıları stoktan, bâzıları ise üretim veya tedârik yapılarak karşılanır.
Sipâriş (Mal) Hazırlama Order Cost Malzeme sipârişinin verilmesi sırasında oluşan personel, haberleşme vbg. mâliyetlerdir.
Sipâriş Başına Hacim İndeksi Order Batching Üretim veya satınalma gereksinimlerinin en uygun şekilde karşılanabilmesi için tedârikçilere veya üretim alanlarına verilen sipâriş veya iş emrine ait parti büyüklüklerinin saptanmasıdır.
Sipâriş Birleştirme Profili Order Cycle (Lead) Time Bir mal/hizmetin sipârişinin veya üretim emrinin verilmesi ile teslîmatının veya üretiminin gerçekleşmesi aradındaki süredir. Hem satınalma, hem de üretim istekleri için kullanılır
Sipâriş Mâliyeti Order Management Talep ya da sipârişlerin karşılanması, fiyatlandırılması, kaydının tutulması, stokların kontrolu, stok tahsisinin yapılması ya da üretim/satınalma gereksinmesinin ilgili yerlere bildirilmesi, sipâriş tâkibi yapılması, teslîmatın ve tahsilatın izlenmesi ile gerekli mutabakatların yapılması işlemleridir. Müşteriden sipârişin alınmasından, malzeme/malın teslim edilmesi ve mâliyetlendirme/tahsilat işlemlerine kadar olan sürecin yönetimidir.
Sipâriş Parti Büyüklüğü Belirleme Orders Shipped Completed Bir siparişin kaç kere zamanında ve tam olarak karşılandığının ölçüsüdür.
Sipâriş Süresi Speculative Stock Oluşabilecek fiyat değişimlerine karşı avantaj sağlayabilmek için tutulan stoktur.
Sipâriş Yönetimi Uniform Product Code (UPC) Parekende satış sektörü tarafından kullanılan standart bir barkod sistemidir. Üretici ve ürünleri tanımlar.
Sipârişleri Tam Karşılama Sorunu Lay Time Geminin yük almak ve/veya boşaltmak için limanda beklemesi için izin verilen süredir. Bu süre zarfında gemiyi kiralayan kuruluşlar geminin beklemesinden dolayı gemi sahibine ek bir ödeme yapmaz. Ancak izin verilen sürenin aşılması durumunda çeşitli hesaplama ve iki taraf arasındaki anlaşmalara göre bir çeşit ceza olan demuraj ödenir.
Spekülatif Stok Stock Gelecekte oluşacak veya oluşabilecek gereksinimlere karşı depolanan veya bulundurulan malzemedir.
Standart Ürün Kodu Inventory Holding Cost Malzemenin stoklanması nedeniyle oluşan finasman, depolama, risk vbg. mâliyetlerdir.
Starya Süresi Stockouts Cost Talep olduğunda malzemenin stokta bulunmaması nedeniyle oluşan müşteri bekletme, kayıp satış, imaj kaybı vbg. mâliyetlerdir.
Stok Inventory Turnover Satışlar veya sarfiyatın ortalama stoğa oranıdır.
Stok Bulundurma Mâliyeti Inventory Days Eldeki stoğun kullanılacağı süreye bağlı miktarsal ölçümüdür.
Stok Bulundurmama Mâliyeti Stock Control Stokların sürekli veya periyodik olarak izlenerek, stok fazlalığı veya stok eksikliğine neden olmayacak şekilde ve belirlenmiş kurallara uygun biçimde sipârişlerin veya gereksinimlerin belirlenmesidir.
Stok Devir Hızı Inventory Holding Cost Malzemenin stoklanması nedeniyle oluşan finasman, depolama, risk vbg. mâliyetlerdir.
Stok Gün Sayısı Stock Keeping Unit (SKU) En alt düzeyde stok tâkibi yapılan birimdir. Aynı malzeme olmasına rağmen farklı üreticiler tarafından üretilen malzeme stokları farklı kodlarla izlenir, kaydı tutulur.
Stok Kontrol Stock Management Kesin veya olası talepleri karşılamak amacıyla hammadde, yarı ürün, ürün ve yardımcı malzemelerin, işletmenin pazarlama, satış, üretim, tedârik, finansal durumu ile zaman, miktar, fiyat ve kalite ölçütlerine dikkat edilerek en uygun şekilde karşılanması, sipâriş ve güvenlik stoğu düzeylerinin belirlenmesi ve depolanmasıyla ilgili faaliyetlerin yönetimidir.
Stok Mâliyeti Sousplan Genellikle kara ve deniz yolu ile yapılan taşımalarda kullanılan bir yöntemdir, malzemenin taşımayı yapan araç üzerinde gümrüklemesinin yapıldığı durumdur.
Stok Tutma Birimi Demurrage Starya süresinden sonra başlayan, yükün gemiye yüklenme veya boşaltılmasında fazladan geçen ve ödeme cezasına tâbi olan süredir.
Stok Yönetimi Work-in-Process (WIP) Üretim işlemleri tamamlanmamış, ürün hâline dönüştürülmemiş olan malzemelerdir.
Supalan Perpetual Stock Review Method Stok düzeylerinin sürekli olarak kontrol edildiği stok kontrol yöntemidir.
Sürastarya Package-on Demand Müşteri sipârişlerine göre ürünlerin paketlenmesine yönelik katma değerli bir hizmettir.
Süreç İçi Stok Order Fullfilment Tedârik zinciri içinde bir talebin (sipârişin) yerine getirilmesidir (karşılanmasıdır).
Sürekli Stok Kontrol Yöntemi Demand Planning Bir ürünün veya hizmetin, tedârik zinciri boyunca oluşan taleplerinin belirlenmesi, toplanması ve önceliklerinin oluşturulması faaliyetidir.
Sadme Demiryollarında çarpma
Sayding Demiryollarında yan yol
Sea Freight Deniz navlunu
Sejur Ücreti Demiryollarında vagonların kalma ücreti
Sevk Belgesi – Konşimento Bill of Lading/Consignment Note İhracatçı ile nakliyeye konu olan malları belli bir noktadan diğerine taşıyacak olan taşıyıcı arasında yapılan taşıma sözleşmesidir.
Seyfiseri Büyük hız
Seyrihafif Hafif hız
Shipper’s Stow, Load And Count Mal yükleyici tarafından istif edilmiş, yüklenmiş ve sayılmıştır.
Sigorta Poliçesi Insurance policy Sigortalı ile sigorta firması arasında yapılan sözleşme uyarınca sigortaya konu olan malın risklere karşı sigorta edildiğini kanıtlayan ve tarafların hak ve sorumluluklarını gösteren belgedir.
SKID SKID Genellikle metalik olan kaldırmaya ve yerleştirmeye müsait özel çerçevedir.
SRCC SRCC Sigortacılık terminolojisindeki kısaltmadır. (Grevler, kargaşalar-Hükümetle ilgili kargaşalar). Bu riskler “Tam risk” poliçelerinde yer almamaktadır ve “Savaş riskleri” olarak ayrıca belirtilmelidir.
SSC / Security Surcharge Güvenlik Ücreti
Stevedores Gemilerin ambarlarında uygun kargo yerleştirmesinde uzmanlaşmış liman işçileri.
Depolama Storage Depolama
Stowage Gemi ambarlarına veya konteynere yükleme anlamına gelmektedir.
Stower Gemi ambarlarına yükleme işini düzenleyen liman işçileri
Konteynere Yükleme Stuffing Konteynere yükleme
Subrogation İtiraz haklarının başka bir tarafa naklidir,
Survey Report Eşyaların gördüğü zararı tanımlayan ve sigorta acentası tarafından hazırlanan detaylı bir rapordur.
Surveyor Gemicilikte ve sigortacılıkta hasarlı malları irdeleyen ve detaylı bir rapor hazırlayan ekspere denir.
Talebe Göre Paketleme Demand-Supply Balancing Talep ile kaynaklar arasındaki farkı azaltmak için fiyat, paketleme, depolama ile ayarlama yaparak mâliyetleri en iyi noktaya çekme çalışmasıdır.
Talep Karşılama Full Truck Load (FTL) Bir kamyonun tam olarak doldurulmasıdır.
Talep Planlaması Full Container Load (FCL) Bir konteynerin tam olarak doldurulmasıdır.
Talep/Arz Dengesi On Time Delivery System Gerekli malzemenin, gereken zaman ve miktarda, gereken yerden alınıp, gereken yere, gereken zamanda ve istenilen koşullara uygun olarak sevkiyat ve teslîmatına yönelik sistemdir.
Tam Kamyon Yükü Just In Time (JIT) Production Gerekli malzemenin, gereken zamanda, gereken miktarda, gereken kalitede, gereken yerde ve en az mâliyetle üretilmesine yönelik sistemdir. Bu şekilde stoklar ile kayıpların en aza indirildiği yalın bir üretim sistemi oluşturulur. Sıfır hata, sıfır arıza, sıfır stok, sıfır bekleme gibi hedeflere yaklaşılmaya çalışılır.
Tam Konteyner Yükü Delivery Note Araç sahibi tarafından, nakliyesini yaptığı eşyanın ve gideceği adresin bilgilerinin bulunduğu resmî evraktır.
Tam Zamanında Teslîmat Sistemi Contract of Carriage Gönderici ve taşıyıcı arasında imzalanan bir sözleşmedir.
Tam Zamanında Üretim Tranportation Kara, hava ve deniz yolu veya boru hattı kullanılarak ve resmî belge ile gerçekleştirilebilen yük taşımacılığıdır.
Taşıma İrsaliyesi Freight Bills Taşıma süreci kapsamında taşımanın yanısıra verilen diğer hizmetler için kesilen toplam faturadır.
Taşıma Sözleşmesi Carrier Başkasına (müşterisine) ait malı ücreti karşılığında kara, deniz ve/veya hava yoluyla taşıyan şirkettir.
Taşımacılık Inbound Logistics Tedârikçiler ile şirket arasında gerçekleşen rota seçimi, taşıma, araç-kargo tâkibi vbg. lojistik faaliyetlerdir.
Taşımacılık Faturası Supply Chain Management Tedârik zincirinin ve bu zincir içinde yer alan tüm şirketlerin uzun dönem performanslarını artırmak amacıyla, sözkonusu şirketlere ilişkin işletme fonksiyonları ve plânlarının, zincirdeki tüm şirketleri içerecek şekilde, sistematik ve stratejik eşgüdümüdür.
Taşıyıcı Supplier; Vendor Mal ve hizmet sağlayıcısıdır.
Tedârik Lojistiği Dangerous Goods Sağlığa, güvenliğe ve bulunduğu ortamdaki diğer malzemelere zarar verme riski olduğu için taşıma ve depolama sırasında özel önem verilmesi gereken malzemedir
Tedârik Zinciri Yönetimi Lead Time Bir mal/hizmetin sipârişinin veya üretim emrinin verilmesi ile teslîmatının veya üretiminin gerçekleşmesi aradındaki süredir. Hem satınalma, hem de üretim istekleri için kullanılır
Tedârikçi Deadline Bir isteğin (sipârişin) karşılanabileceği (teslim edileceği) süredir. İşin bitirilme süresidir.
Tehlikeli Maddeler Reverse Logistics Tedârikçi/tedârikçilerden alınan malların müşteri/müşterilere yapılan teslîmat sonrası hasar, iade, red, ambalaj malzemelerinin geri kazanımı, kullanım süresi dolma, modası geçme, elden çıkarma, onarım vd. nedenlerle malların ve/veya ambalaj malzemelerinin müşterilerden orijin noktalarına geri götürülmesidir.
Temin Süresi Malzemeyi teslim eden yetkili personel ile teslim alan firma yetkilisi tarafından birlikte yürütülen, belgelendirilmiş teslîmat işlemidir.
Termin Picking Malzemelerin müşteri talebi doğrultusunda gönderilmek üzere bulunduğu depodaki lokasyonlardan toplanması işlemidir.
Tersine Lojistik Transshipment Uluslararası taşımacılıkta yükün bir taşıyıcıdan başka bir taşıyıcıya transferidir. Genellikle deniz taşımacılığında kullanılır.
Tesellüm Trailer Kamyon tarafından çekilen ve taşıyacağı yükün özelliklerine uygun bir şekilde îmal edilen, yük taşıma amaçlı karayolu taşıma aracıdır.
Toplama Picking Uluslararası kara taşımacılığı yapmak üzere başvuran şirketlere, UBAK sekreteryası tarafından belirlenen kotalara göre, ilgili ülkenin Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen belgedir.
Transit Yükleme European Conference of Ministers of Transport (ECMT) Üye ülkeler arasında uluslararası taşımacılığının sosyal boyutlarını da kapsamı içine alarak taşımacılığın daha güvenli ve çevre standartlarına uyumlu filolarla ekonomik ve teknik olarak etkin ve hızlı bir şekilde yapıldığı bir entegre taşıma sisteminin oluşturulması amacıyla Türkiye’nin de kurucu üye olarak bulunduğu devletler arası bir organizasyondur.
Treyler International Maritime Organization (IMO) Denizcilik sektörüne yönelik düzenlemeler konusunda uzlaşma oluşturmaya çalışan bir Birleşmiş Milletler organizasyonudur.
Tackle Palanga, zincir
Tahliye Boşaltma
Tahmil Yükleme
Tally clerks Dokümanlarda verilen tanımlamaya kargo ve paketlerin uygunluğunu kontrol eden şahıslardır.
Tasdikli Fatura Legalized/Certified Invoice İhracatçı firma tarafından yabancı alıcıya kesilmiş olan ticari faturanın, ithalatçı ülkenin konsolosluğu tarafından onaylanması sonucunda tasdikli fatura elde edilmiş olur.
Tazmin Zararın ödenmesi
Tesellüm Konşimentosu Received For Shipment B/L malların gemiye yüklenmek üzere teslim alındığını gösterir. Bu tür konşimentolar; a) Malın yükleneceği geminin adı belirtilerek, b) Malın yükleneceği gemi adı belirtilmekle beraber bu geminin dışında başka gemilerle de taşıma yapılabileceğini gösteren bir ibare ile, c) Gemi adı belirtilmeden düzenlenebilirler.
THC / Terminal Handling Charge Limandaki konteyner elleçleme ücreti.
Through B/L Konişmento, belirlenen iki yer arasındaki taşımayı içermektedir. Fakat seyahat esnasında bir transferi içermemektedir.
Through Rate Konişmentoda belirtilen malların nakli için mallarla ilgili taşıma ücretlerinin toplamıdır.
Time Charter geminin belirli bir süre için kiralanmasıdır.
TIR Karnesi TIR Carnet 1959 yılında Cenevre’de imzalanan TIR sözleşmesine (Transit International Routier) üye olan ülkeler arasında uluslararası nakliyat yapan araçlar için kullanılan belgedir.
Ticari Fatura Commercial Invoice Satılan malın cinsi, ismi, miktarı, birim satış fiyatı ve toplam bedeli gibi bilgileri gösteren mahallinde tanzim edilen kesin satış faturasıdır.
Transmisyon Demiryollarında aktarma – hatlar arası
Transship Aktarma Malların bir nakil hattından diğer bir hatta transfer edilmesi veya bir gemiden diğer bir gemiye nakledilmesi.
Transit Yükleme Transshipment Uygun bir limanda bir gemiden diğerine yükün transferidir.
Transshipment Port Aktarma limanı.Yükün bir taşıyıcıdan başka bir taşıyıcıya aktarıldığı yer.
Sefer Sözleşmesi Trip Charter Geminin belirli bir seyahat için kiralanmasıdır
UBAK Belgesi Transport International Road (TIR) Karayolu ile yapılan uluslararası yük taşımacılığı olup, ülkemizde yanlış olarak TIR kısaltması ile, bu taşımacılıkta kullanılan taşıt araçları için kullanılmaktadır.
Ulaştırma Bakanları Konferansı (UBAK) Contracts for the International Sale of Goods (CISG) Uluslar arası Satış Sözleşmeleri ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen sözleşme standartlarıdır.
Uluslararası Denizcilik Örgütü Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu Sivil havacılık konuları ile ilgilenen Birleşmiş Milletler birimidir. Bu birim devlet temsilcilerini gerekli yasal düzenlemeleri yapmak üzere biraraya getirir.
Uluslararası Karayolu Taşımacılığı International Transportation Bir ülkeden bir ülkeye doğrudan veya transit olarak; karayolu, denizyolu, demiryolu ve/veya havayoluyla yapılan taşımalardır.
Uluslararası Satılan Malların Sözleşmeleri Contracts for the International Sale of Goods (CISG) Ticarî terimlerin, uluslararası satışlarda ülkeler arasında farklı yorumlanmasının önlenmesi ile satıcılara ve alıcılara sorumluluklarını açıklamak amacıyla, Uluslararası Ticaret Odası tarafından hazırlanan ve kullanılması isteğe bağlı olan uluslararası yorum kurallarıdır.
Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu Satellite Tracking System Motorlu araça monte edilmiş bir Mobil Araç Terminal Seti ekipmanını kullanarak, araçların konum bilgilerinin, periyodik olarak tâkibin yapıldığı merkeze uydu bazlı (Eutelsat, Inmarsat vb.) sistemler üzerinden aktarılarak tâkibine, kontroluna ve yönetilmesine, ayrıca ekran-klavye birimi ile donanmış olanların merkez ofis ile karşılıklı olarak veri haberleşmesine olanak sağlayan sistemin bütünüdür.
Uluslararası Taşıma Roadrailer Arka tarafında hem demir, hem lastik tekerleklere sahip olup, bunlar yer değiştirilerek hem demiryolu, hem de karayolunda kullanılabilen römorktur.
Uluslararası Teslim Şekilleri Container-On-Flatcar (COFC) Konteynerlerin üstü açık yük vagonlarına doğrudan yüklenmesidir.
Uydudan Araç Takip Sistemi Trailer-On-Flatcar (COFC) Çekici ve/veya römorklar doğrudan vagonun üzerine yerleştirilir. Varış İhbarı
Underdeck Kargonun yüklendiği ambar. Taşıyıcılar gemi güvertesinde taşınan mallar için sorumluluğu reddederler.
Underwriter Sigortacıdır.
Vagon Römork Notice of Arrival Yükün teslîmat yerine geldiğinde alıcıya yük ile ilgili bilgilerin iletildiği belgedir.
Vagon Üstü konteyner Visa Bir devletin kota altında bulunan ürünler için ihracatçı şirketlere verdiği ve o ürünlerin ihraç edilebileceğini gösteren belgedir.
Vesaik Mukabili Ödeme Cash against Documents/Documentary Collections İhracatçının ithalatçı ile yaptığı satış sözleşmesine uygun olarak malları sevk etmesinden sonra bunları temsil eden sevk vesaiklerinin ödeme veya poliçe kabulü veya bono düzenlenmesi karşılığında banka aracılığı ile ithalatçıya teslimine imkan veren bir ödeme şeklidir. Banka ihraç bedelini tahsil ettikten sonra vesaikleri ithalatçıya teslim eder.
Vagon Üstü Römork X-Ray Machine Kapalı kap içindeki malların taranarak saptanması, fotoğraflarının çekilmesi için kullanılan makinalardır.
Varış İhbarı Side-Pick Lifts Yükleri yan kısmından tutarak kaldıran, taşıyan ve yerleştiren hareketli araçlardır.
Vize Semi-Trailer Bir çekici araç tarafından çekilen ve taşıyacağı yükün özelliklerine uygun bir şekilde îmal edilen, yük taşıma amaçlı karayolu taşıma aracıdır. Türkiye’de yanlış olarak römork yerine dorse sözcüğü kullanılmaktadır. Yaygın olarak yapılan bu yanlış kullanımın nedeni, bu sözcüğe esas teşkil eden DORSEY’in, ülkemize ithal edilen ilk römorka ait marka olmasıdır.
W/M W/M Ağırlık/ölçüm. Deniz taşıma ücretlerinin hesaplanmasına baz olmak kaydıyla, geminin isteğine göre ağırlık ve ölçüm esasının belirlenmesidir.
War Risk Savaş Risk ücreti
Ambar Warehouse Antrepo, sevkiyat beklerken kargonun ambarda depolanmasıdır.
Waybill Eşyaların sevkiyatını içeren belgedir
Wharf Rıhtım, iskele
Wharfage İskelenin yük boşaltma veya depolama için kullanılması, iskele ücretidir.
X-Ray Makinası Forbidden Pallets Doğaya zarar verdiği için bazı ülkeler tarafından ülkeye girişi yasaklanan paletlerdir.
Yandan Yükleyici Putaway Malzemelerin kabul işlemi yapıldıktan sonra depoda ilgili lokasyonlarına taşınarak stoklanması işlemidir.
Yarı-Römork Twenty Equivalent Unit (TEU) Konteyner terminolojisinde kullanılan ve yirmilik konteynere karşılık gelen bir ölçü birimidir. Konteyner gemilerinin ve limanlarının kapasiteleri TEU ile belirtilir. 40 foot’luk bir konteyner 2 TEU demektir.
Yasak Paletler Cargo Taşınan mal veya eşyadır.
Yerleştirme Off-load Rate Zamana göre yükün boşaltılma hızını gösteren göstergedir. Örneğin saat başına palet, saat başına koli vd.
Yirmi Ayak Eşdeğeri On-lot Hours Aracın boşaltma yerine varışından ayrılışına kadar olan süredir.
Yük Loading Sevk amacıyla malzemelerin tren, uçak, kamyon vb. bir araca güvenli bir şekilde yüklenmesi işlemidir.
Yük Boşaltma Hızı Dock Yükleme veya boşaltma amacıyla malzemelerin geçici olarak konulduğu alandır.
Yükleme Konşimentosu On Board B/L Mallar gemiye yüklendiğinde, taşıyıcı veya onun acentası tarafından düzenlenir. Konşimentoda “on board” ibaresi matbu olarak yer alıyorsa, bu ibarenin altına ayrıca tarih koymak gerekmez, bu durumda konşimento tarihi yükleme tarihi olarak kabul edilir. Ancak “on board” ibaresi konşimento üzerine kaşe, yazı vb. şekilde konulmuş ise tarihlendirilmesi gerekir, çünkü bu tarih yüklemenin yapıldığı tarih olarak kabul edilecektir.
Yük Boşaltma Süresi On-Lot Hours Depolama ve taşıma sırasında sağlık, güvenlik ve hasar açısından risk doğurabilecek maddedir.
Yükleme Loading Sevk amacıyla malzemelerin tren, uçak, kamyon vb. bir araca güvenli bir şekilde yüklenmesi işlemidir.
Yükleme-Boşaltma Alanı Dock Yükleme veya boşaltma amacıyla malzemelerin geçici olarak konulduğu alandır.
Zararlı Madde Hazardous Material Depolama ve taşıma sırasında sağlık, güvenlik ve hasar açısından risk doğurabilecek maddedir.

ndan Yükleyici

Putaway Malzemelerin kabul işlemi yapıldıktan sonra depoda ilgili lokasyonlarına taşınarak stoklanması işlemidir.
Yarı-Römork Twenty Equivalent Unit (TEU) Konteyner terminolojisinde kullanılan ve yirmilik konteynere karşılık gelen bir ölçü birimidir. Konteyner gemilerinin ve limanlarının kapasiteleri TEU ile belirtilir. 40 foot’luk bir konteyner 2 TEU demektir.
Yasak Paletler Cargo Taşınan mal veya eşyadır.
Yerleştirme Off-load Rate Zamana göre yükün boşaltılma hızını gösteren göstergedir. Örneğin saat başına palet, saat başına koli vd.
Yirmi Ayak Eşdeğeri On-lot Hours Aracın boşaltma yerine varışından ayrılışına kadar olan süredir.
Yük Loading Sevk amacıyla malzemelerin tren, uçak, kamyon vb. bir araca güvenli bir şekilde yüklenmesi işlemidir.
Yük Boşaltma Hızı Dock Yükleme veya boşaltma amacıyla malzemelerin geçici olarak konulduğu alandır.
Yükleme Konşimentosu On Board B/L Mallar gemiye yüklendiğinde, taşıyıcı veya onun acentası tarafından düzenlenir. Konşimentoda “on board” ibaresi matbu olarak yer alıyorsa, bu ibarenin altına ayrıca tarih koymak gerekmez, bu durumda konşimento tarihi yükleme tarihi olarak kabul edilir. Ancak “on board” ibaresi konşimento üzerine kaşe, yazı vb. şekilde konulmuş ise tarihlendirilmesi gerekir, çünkü bu tarih yüklemenin yapıldığı tarih olarak kabul edilecektir.
Yük Boşaltma Süresi On-Lot Hours Depolama ve taşıma sırasında sağlık, güvenlik ve hasar açısından risk doğurabilecek maddedir.
Yükleme Loading Sevk amacıyla malzemelerin tren, uçak, kamyon vb. bir araca güvenli bir şekilde yüklenmesi işlemidir.
Yükleme-Boşaltma Alanı Dock Yükleme veya boşaltma amacıyla malzemelerin geçici olarak konulduğu alandır.
Zararlı Madde Hazardous Material Depolama ve taşıma sırasında sağlık, güvenlik ve hasar açısından risk doğurabilecek maddedir.
Sosyal Medya
İletişim Bilgilerimiz
  • Adres:KALEDERE MAH. ÇİFTE HAMAM SOK. NO 1/3 ÜNYE
  • İl:Ordu
  • Tel.:0452 310 09 65
  • Fax.:0452 310 09 65
  • E-Mail:info@mineport.com.tr